oblicz
4sin^2 4x=3
trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(4\sin^24x=3\\
\sin^24x=\frac{3}{4}\\
\sin 4x=\frac{\sqrt{3}}{2}\;\;\; \vee \;\;\;\sin 4x=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
4x=\frac{\pi}{3}+2k\pi\;\;\vee\;\;4x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;4x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;4x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi\;, k\in\mathbb{C}\\
x=\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{2}\;\;\vee\;\;x=\frac{\pi}{6}+\frac{k\pi}{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{6}+\frac{k\pi}{2}\;, k\in\mathbb{C}\\\)
\sin^24x=\frac{3}{4}\\
\sin 4x=\frac{\sqrt{3}}{2}\;\;\; \vee \;\;\;\sin 4x=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
4x=\frac{\pi}{3}+2k\pi\;\;\vee\;\;4x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;4x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;4x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi\;, k\in\mathbb{C}\\
x=\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{2}\;\;\vee\;\;x=\frac{\pi}{6}+\frac{k\pi}{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{6}+\frac{k\pi}{2}\;, k\in\mathbb{C}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę