Zadanie z funkcji liniowej,wyznaczanie parametru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Zadanie z funkcji liniowej,wyznaczanie parametru

Post autor: LANABANANA »

Dane są funkcje f(x)=3x+2m, g(x)=−x+10. Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór
rozwiązań nierówności:
a)f(x)>g(x) zawiera się w zbiorze (4, + ∞) odp(-∞,3>
b)f(x)≥g(x)zawiera się w zbiorze (−∞,7) odp (-9,+∞)

Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie, co skąd :)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

np. a)

\(3x + 2m > -x + 10\)

\(4x > -2m + 10\)

\(x > - \frac{1}{2} m + \frac{5}{2}\)

Zdanie, że zbiór \((- \frac{1}{2} m + \frac{5}{2} ; \infty )\) jest zawarty w \((4; \infty )\) oznacza, że

\(4 \leq - \frac{1}{2} m + \frac{5}{2}\)

z tego \(m \le -3\)
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

Ale dlaczego nagle domknięty?
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

Tylko tego nie rozumiem
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

jeśli \(4 = - \frac{1}{2} m + \frac{5}{2}\) to przedziały się pokrywają a więc zawierają w szczególności
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

Czyli? Opuściłam tą lekcję i to brzmi jak czarna magia
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

gdzieś tu jest opcja podziękowania(wtedy mój ranking rośnie), to mnie bardziej zachęci do dalszych wywodów!:)
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

zrobione :)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

wydaje mi się, że w b) jest błąd w znaku nierówności w treści zadania
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

niestety nie
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

:D musi być błąd bo przedział (coś; \(\infty\) ) nie może siedzieć w (\(- \infty\); coś)
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

o kurde masz rację,gapa ze mnie ma być oczywiście g(x≥f(x)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

:D do dzieła!:)
LANABANANA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2017, 23:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: LANABANANA »

Ratujesz mi życie
ODPOWIEDZ