Funkcja kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkcja kwadratowa
Witam, proszę o pomoc w zadaniach.
1) Wykres funkcji kwadratowej \(f(x)=2(x-3)^2+4\) ma dwa punkty wspolne z prostą o równaniu:
A.y=3
B.y=4
C.y=-3
D.y=5
2)Największa wartość funkcji kwadratowej \(y=-7(x+2)^2-9\) to:
A.2
B.-2
C.-7
D.-9
3)Wierzchołkiem paraboli \(y=8(x-5)^2+3\)jest punkt:
A.(-5,-3)
B.(5,3)
C.(-5,3)
D.(5,-3)
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
1) Wykres funkcji kwadratowej \(f(x)=2(x-3)^2+4\) ma dwa punkty wspolne z prostą o równaniu:
A.y=3
B.y=4
C.y=-3
D.y=5
2)Największa wartość funkcji kwadratowej \(y=-7(x+2)^2-9\) to:
A.2
B.-2
C.-7
D.-9
3)Wierzchołkiem paraboli \(y=8(x-5)^2+3\)jest punkt:
A.(-5,-3)
B.(5,3)
C.(-5,3)
D.(5,-3)
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa
olgasowa pisze:Witam, proszę o pomoc w zadaniach.
1) Wykres funkcji kwadratowej \(f(x)=2(x-3)^2+4\) ma dwa punkty wspolne z prostą o równaniu:
A.y=3
B.y=4
C.y=-3
D.y=5
\(W(3,4)\)
prostą mającą jeden punkt wspólny z parabolą jest prosta przechodząca przez wierzchołek, czyli \(y=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa
\(W(-2,-9)\)największa wartość jest osiągana w wierzchołku, czyliolgasowa pisze: 2)Największa wartość funkcji kwadratowej \(y=-7(x+2)^2-9\) to:
A.2
B.-2
C.-7
D.-9
\(f_{max}=f(-2)=-9\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
co tu liczyć? a=2doorado24 pisze:2(x-1) (x+4) < 0
Jak wyliczyć w prosty i szybki sposób współczynnik "a"??
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
może to metoda polegająca po prostu na odczytaniu współczynnika, jeśli masz daną postać iloczynową?doorado24 pisze:Ale wiem, że jest jakaś metoda żeby być pewnym że a = 2
powtarzam: a=2
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 kwie 2017, 12:41
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
to nie jest r-nie kwadratowedoorado24 pisze:a coś w tym stylu?
2*1*1 = 2 > 0
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa
eresh pisze:olgasowa pisze:Witam, proszę o pomoc w zadaniach.
1) Wykres funkcji kwadratowej \(f(x)=2(x-3)^2+4\) ma dwa punkty wspolne z prostą o równaniu:
A.y=3
B.y=4
C.y=-3
D.y=5
\(W(3,4)\)
prostą mającą jeden punkt wspólny z parabolą jest prosta przechodząca przez wierzchołek, czyli \(y=4\)
Prawidłową odpowiedzią na pytanie jest odp. D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl