LOGARYTMY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

LOGARYTMY

Post autor: mtworek98 »

Oblicz miejsca zerowe funkcji \(f(x) = 2\log_{2}(x - 4) - 1\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=2log_2(x-4)-1\\f(x)=0\;\;\;\; \iff \;\;\;2log_2(x-4)-1=0\;\;\;i\;\;\;x-4>0\;\;czyli\;\;x>4\)
\(2log_2(x-4)=1\\log_2(x-4)= \frac{1}{2}\\x-4=2^{ \frac{1}{2} }\\x-4= \sqrt{2}\\x=4+ \sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ