LOGARYTMY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

LOGARYTMY

Post autor: mtworek98 »

Oblicz podstawę logarytmu \(\log_{n}9 = -2\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(log_n9=-2\;\;\;\;\;\;i\;\;\;n>0\;\;\;i\;\;\;n \neq 1\\n^{-2}=9\\ (\frac{1}{n})^2=3^2\\ \frac{1}{n}=3\\n= \frac{1}{3}\)

\(log_{ \frac{1}{3} }9=-2\\( \frac{1}{3})^{-2}=3^2=9\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ