LOGARYTMY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

LOGARYTMY

Post autor: mtworek98 »

Dla jakich x zachodzi równość \(0,25 * 4^x = 256\)?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{1}{4}\cdot 4^x=256\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;256=16 \cdot 16=4^2 \cdot 4^2=4^4\\
4^{-1} \cdot 4^x=4^4\\4^{x-1}=4^4\\x-1=4\\x=5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ