LOGARYTMY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

LOGARYTMY

Post autor: mtworek98 »

Oblicz \(\sqrt{abc}\), jeśli \(a = \log_{2}32\), \(\log_{b}10 = 1\) i \(\log_{2}c = 3\).
Ostatnio zmieniony 11 mar 2017, 16:45 przez mtworek98, łącznie zmieniany 1 raz.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a=log_232=5\\log_b10=1\;\;\;to\;\;b^1=10\;\;\;czyli\;\;\;\;b=10\\log_2c=3\;\;\;to\;\;\;c=2^2=8\\ \sqrt{abc}= \sqrt{5 \cdot 10 \cdot 8}= \sqrt{400}=20\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ