trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

trygonometria

Post autor: kaja222 »

Jeżeli kąt beta jest kątem ostrym takim że tgbeta=0,25 to prawdziwa jest nierówność
a)sinbeta<0,5
b)cosbeta<-0,25
c)cosbeta<0,5
d)sinbeta >0,5

Jak to rozwiązać
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\tg\beta =\frac{1}{4}\\
\frac{\sin\beta}{\cos\beta}=\frac{1}{4}\\
\cos\beta=4\sin\beta\)


\(\sin^2\beta +\cos^2\beta=1\\
\sin^2beta+16\sin^2\beta=1\\
\sin^2\beta=\frac{1}{17}\\
\sin\beta =\frac{\sqrt{17}}{17}<0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ