trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\tg\alpha =\frac{1}{\sqrt{2}}\\
\frac{\sin \alpha}{\cos\alpha}=\frac{1}{\sqrt{2}}\\
\cos \alpha =\sqrt{2}\sin \alpha\)
\(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha =1\\
\sin^2\alpha +2\sin^2\alpha =1\\
3\sin^2\alpha =1\\
\sin^2\alpha =\frac{1}{3}\\
\sin\alpha =\frac{1}{\sqrt{3}}\\
\cos\alpha=\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}\)
\(\cos\alpha+\sin\alpha=\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}+\frac{1}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{6}+\sqrt{3}}{3}\)
\frac{\sin \alpha}{\cos\alpha}=\frac{1}{\sqrt{2}}\\
\cos \alpha =\sqrt{2}\sin \alpha\)
\(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha =1\\
\sin^2\alpha +2\sin^2\alpha =1\\
3\sin^2\alpha =1\\
\sin^2\alpha =\frac{1}{3}\\
\sin\alpha =\frac{1}{\sqrt{3}}\\
\cos\alpha=\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}\)
\(\cos\alpha+\sin\alpha=\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}+\frac{1}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{6}+\sqrt{3}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę