trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

trygonometria

Post autor: kaja222 »

oblicz tgx jeżeli \(sin^{2}\)x+\(sin^{4}\)x+\(sin^{8}\)x+...=1
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\sin^2x+\sin^4 x+\sin^8 x+...=1\\
\frac{\sin^2x}{1-\sin^2x}=1\mbox{ dla }|\sin^2x|<1\\
\frac{\sin^2x}{\cos^2x}=1\\
\tg^2x=1\\
\tg x=\pm 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ