funkcja odwrotna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

funkcja odwrotna

Post autor: polgyt »

Znajdź funkcję odwrotną (podaj dziedzinę, przeciwdziedzinę, oraz wzór funkcji):
g: (1,2,3,4) = (a,b,c,d) (1d, 2c, 3b, 4a)

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać., proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: funkcja odwrotna

Post autor: Matematyk_64 »

polgyt pisze: Nie mam pojęcia jak się za to zabrać., proszę o pomoc :)
Za poznanie znaczenia pojęć jakie są w treści zadania :)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: funkcja odwrotna

Post autor: polgyt »

Matematyk_64 pisze:
polgyt pisze: Nie mam pojęcia jak się za to zabrać., proszę o pomoc :)
Za poznanie znaczenia pojęć jakie są w treści zadania :)
Tzn. inne przykłady rozwiązuje, wiem o co chodzi, a tutaj bez normalnego wzoru do przekształcenia nie potrafię tego ruszyć :)
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: funkcja odwrotna

Post autor: Matematyk_64 »

To podaj jaka będzie dziedzina i przeciwdziedzina funkcji odwrotnej, bez wzoru ;)

Wzorzec

\(f:X \to Y\)

\(f^{-1}: Y \to X\)

Plus uzasadnienie, że mamy do czynienia z funkcją \(f\) różnowartościową. Nad wzorem zastanowisz się w kolejnym kroku
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: funkcja odwrotna

Post autor: polgyt »

mogę jedynie powiedzieć że jest to funkcja różnowartościowa, dziedzina chyba R, przeciwdziedzina R
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: funkcja odwrotna

Post autor: Matematyk_64 »

1) Rożnowartościowa zgoda
2) Dziedzina źle
3) Zbiór wartości źle

Co to jest więc dziedzina? Podaj definicję.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: funkcja odwrotna

Post autor: polgyt »

Matematyk_64 pisze:1) Rożnowartościowa zgoda
2) Dziedzina źle
3) Zbiór wartości źle

Co to jest więc dziedzina? Podaj definicję.

dziedzina - zbiór wartości dla danej funkcji
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: funkcja odwrotna

Post autor: Matematyk_64 »

polgyt pisze:dziedzina - zbiór wartości dla danej funkcji
Nie. Poszperaj w notatkach.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: funkcja odwrotna

Post autor: polgyt »

Dziedzina - to zbiór tych x-ów dla których określona jest funkcja.
Dziedzina - to zbiór tych x-ów dla których istnieje wykres funkcji
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: funkcja odwrotna

Post autor: Matematyk_64 »

No mniej więcej... na chłopski rozum ujdzie ;) No więc co jest zbiorem...x-ów (argumentów) danej funkcji?
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(g(1)=d\\g(2)=c\\g(3)=b\\g(4)=a\)
\(D= \left\{1;2;3;4 \right\}\)
\(ZW= \left\{ a,b,c,d\right\}\)
Masz to zapisane parami (1;d)(2;c)(3;b)(4;a)
Funkcja odwrotna \(g^{-1}\) dla funkcji różnowartościowej \(g\) zamienia dziedzinę ze zbiorem wartości.
\(g^{-1}(a)=4\\g^{-1}(b)=3\\g^{-1}(c)=2\\g^{-1}(d)=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: funkcja odwrotna

Post autor: Matematyk_64 »

Galen. Jak już tak się popisałeś wiedzą matematyczną, to może jeszcze wzór funkcji? :evil:
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ