Który wyraz ciągu jest największy?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ala_123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 wrz 2016, 22:31
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Który wyraz ciągu jest największy?

Post autor: Ala_123 »

Który wyraz ciągu o wyrazie ogólnym \(a_n=-2n^{3}+15n^{2}\) jest największy? (zadanie z tematu pochodnej)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'(n)=-6n^2+30n=-6n(n-5)\\f'(n)=0\;\;\;i\;\;n\in N^+\;\;\;dla\;\;\;n=5\\a_5=-2 \cdot 5^3+15 \cdot 5^2=125\)
największy wyraz to \(a_5=125\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ