asymptoty prosze o sprawdzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

asymptoty prosze o sprawdzenie

Post autor: thoth »

wyznacz asymptoty, prosze o nie usuwanie postu (jak dodac zdjecie aby bylo zgodne z regulaminem?)
Załączniki
16710276_1191131687671809_197939012_o.jpg
16710276_1191131687671809_197939012_o.jpg (64.17 KiB) Przejrzano 1657 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Niedobrze. \(\Lim_{x\to \pm \infty }2x\arctg x= \pm \infty \cdot \frac{\pi}{2}= \pm \infty\)
Natomiast ukośna asymptota jest. Znajdź ją.
Czemu nie używasz LaTeX'a?
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Post autor: thoth »

to jest arcCtgx


musze ogarnac latexa, latwiej mi dodac zdjecie gotowej pracy.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No widzisz. Przez to są nieporozumienia. Dlatego usuwa się tutaj takie "obrazkowe" wersje zadań.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\Lim_{x\to \infty } 2x\arcctg x= 2\Lim_{x\to \infty } \frac{\arcctg x}{ \frac{1}{x} }\,\,\,{H\atop=} \,\,\,2 \cdot \Lim_{x\to \infty }\frac{-1}{x^2+1} \cdot (-x^2)=2\) ... i masz asymptotę, no nie?
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Post autor: thoth »

czyli odp to y=2 jest rowaniem asymptoty poziomej obustronnej?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jasne. Taka jest odpowiedź.
ODPOWIEDZ