maksimum lokalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maksimum lokalne
uzasadnij na podstawie definicji ze funkcja f : R->R dana wzorem f(x)=1-|x-1| ma w punkcie x=1 maksimum lokalne
f(1)=1>1-|x-1|=f(x) nie do konca rozumiem
przyklad ktory jest prawidlowy
f(x) = 2 + |x − 1|, x0 = 1
to
f(1) = 2 < 2 + |x − 1| = f(x) dla wszystkich x =/= 1, co oznacza, że funkcja f ma w punkcie x0 = 1 minimum lokalne
właściwe.
dlaczego 2<2 skoro jesli podstawimy f(1) to wyjdzie nam 2+|1-1|=2
bo |1-1|=0 tak?
przyklad ktory jest prawidlowy
f(x) = 2 + |x − 1|, x0 = 1
to
f(1) = 2 < 2 + |x − 1| = f(x) dla wszystkich x =/= 1, co oznacza, że funkcja f ma w punkcie x0 = 1 minimum lokalne
właściwe.
dlaczego 2<2 skoro jesli podstawimy f(1) to wyjdzie nam 2+|1-1|=2
bo |1-1|=0 tak?