b)f(x)=-x^-7 + 8 \sqrt{x} - x* \sqrt[3]{x}
c)\(f(x)=\sqrt[5]{x^9}+ \frac{1}{x} -lnx\)
d)\(f(x)=7^xlnx\)
h)\(f(x)=(tgx+3x)(x^12-e^x)\)
l)\(\frac{2x^3- \sqrt{x} }{sinx- \sqrt[3]{x^7} }\)
Bardzo proszę o pomoc
pochodna funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
b) Nieczytelne
c)
\(f'(x)= \frac{9}{5}x^{ \frac{4}{5} } - \frac{1}{x^2}- \frac{1}{x}\)
d)
\(f'(x)=7^x ln7 lnx+7^x \cdot \frac{1}{x}\)
h)
\(f'(x)=( \frac{1}{cos^2x}+3 )(x^{12}-e^x)+(tgx+3x)(12x^{11}-e^x)\)
l)
\(f'(x)= \frac{(6x^2- \frac{1}{2 \sqrt{x} })(sinx-x^{ \frac{7}{3} })-(2x^3- \sqrt{x})(cosx- \frac{7}{3}x^{ \frac{4}{3} } ) }{(sinx-x^{ \frac{7}{3} })^2}\)
c)
\(f'(x)= \frac{9}{5}x^{ \frac{4}{5} } - \frac{1}{x^2}- \frac{1}{x}\)
d)
\(f'(x)=7^x ln7 lnx+7^x \cdot \frac{1}{x}\)
h)
\(f'(x)=( \frac{1}{cos^2x}+3 )(x^{12}-e^x)+(tgx+3x)(12x^{11}-e^x)\)
l)
\(f'(x)= \frac{(6x^2- \frac{1}{2 \sqrt{x} })(sinx-x^{ \frac{7}{3} })-(2x^3- \sqrt{x})(cosx- \frac{7}{3}x^{ \frac{4}{3} } ) }{(sinx-x^{ \frac{7}{3} })^2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.