granice funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolczi96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2016, 16:28
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

granice funkcji

Post autor: wiolczi96 »

\(a) \Lim_{x\to -\infty } \frac{-2x^3+10x^4}{3-2x^2+5x^6}\\
b) \Lim_{x\to -\infty } \frac{-5x^7+x^4-x}{3x^2+4x^4} \\
c) \Lim_{x\to \infty } \frac{-7x(2x^2-1)^3+x^4}{3-x^8}\\
d) \Lim_{x\to -\infty } \frac{(3x^3-2)^2-x^3(1-x^3)}{5x^2(x^3+4)}\)



bardzo prosze o pomoc
wiolczi96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2016, 16:28
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: wiolczi96 »

i jeszcze ten przykład
\(\Lim_{x\to -3 } \frac{x^3-6x^2+11x-6}{x^2-8x+15}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granice funkcji

Post autor: radagast »

wiolczi96 pisze:\(a) \Lim_{x\to -\infty } \frac{-2x^3+10x^4}{3-2x^2+5x^6}\)
\(a) \Lim_{x\to -\infty } \frac{-2x^3+10x^4}{3-2x^2+5x^6}= \Lim_{x\to -\infty } \frac{ \frac{-2}{x^3} + \frac{10}{x^2} }{ \frac{3}{x^6} - \frac{2}{x^4} +5}= \frac{0+0}{0+0+5} =0\)
b,c,d analogicznie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

wiolczi96 pisze:i jeszcze ten przykład
\(\Lim_{x\to -3 } \frac{x^3-6x^2+11x-6}{x^2-8x+15}\)
Ten jeszcze prościej:
\(\Lim_{x\to -3 } \frac{x^3-6x^2+11x-6}{x^2-8x+15}= \Lim_{x\to -3 } \frac{-27-54-33-6}{9+24+15}= \frac{-120}{48}=-2,5\)
ODPOWIEDZ