Funkcje wielu zmiennych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nirvana
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 07 paź 2014, 22:38
Podziękowania: 167 razy

Funkcje wielu zmiennych

Post autor: Nirvana »

Firma produkuje dwa substytucyjne wyroby w warunkach monopolu(tzn. ceny obu wyrobów P1 i P2 będą się zmieniać w zależności od poziomu sprzedaży). Zakładamy, że poziom produkcji tożsamy jest z poziomem sprzedaży (tzn. nie uwzględniamy możliwości gromadzenia zapasów). Niech funkcje popytu Q1 i Q2 dane będą równaniami Q1=40-2P1+P2, Q2=15+P1-P2. Funkcja kosztu ma postać: \[C(Q1, Q2)=Q1^2+Q1Q2+Q2^2\]. Sformułuj funkcję zysku \[\pi (Q1,Q2)\] tej firmy. Znajdź poziomy produkcji Q1(z daszkiem) i Q2(z daszkiem) maksymalizujące zysk. Znajdź ceny P1(z daszkiem) i P2(z daszkiem) maksymalizujące zysk. Znajdź maksymalny zysk

Pomocy
ODPOWIEDZ