Ekstrema funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gadka12a
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 sty 2017, 21:01
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ekstrema funkcji

Post autor: gadka12a »

Chciałbym prosić o podpowiedź do rozwiązania zadania .

Funkcja f określoną wzorem \(f(x)=(x-a)(x^2-1)\) , gdzie a jest liczba, osiąga minimum lokalne w punkcie \(x_0 = \frac{1}{9}\) . Wyznacz maksimum lokalne funkcji f.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to na początek policz pochodną funkcji f (potem powiem co dalej :) )
gadka12a
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 sty 2017, 21:01
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: gadka12a »

Policzylem pochodną i wynosi
\(f'(x)=3x^2-2ax-1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Teraz , skoro w \(x_0= \frac{1}{9}\) jest minimum to \(f'( \frac{1}{9})=0\). Na tej podstawie wyznacz \(a\).
Napisz co Ci wyszło, a ja powiem co dalej :)
gadka12a
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 sty 2017, 21:01
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: gadka12a »

Wyszło mi a = -39/9
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

czyli \(a=- \frac{13}{3}\)
No to \(f'(x)=3x^2+ \frac{26}{3} x-1\), to jakie ta funkcja (kwadratowa ) ma drugie miejsce zerowe ? (żeby za dużo nie liczyć, wykorzystaj wzory Viete'a)
gadka12a
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 sty 2017, 21:01
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: gadka12a »

Ok już rozumiem :D

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ