czy dobrze? prosze o sprawdzenie monotonicznosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czy dobrze? prosze o sprawdzenie monotonicznosc
monotoniocznosc i ekstrema funkcji - wyznacz
- Załączniki
-
- 16128533_1168255063292805_274817114_n.jpg (34.04 KiB) Przejrzano 1439 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Nie wiem,czy to literówka,ale trzeba poprawić
\(f\;rosnąca\;dla\;x\in (0; \frac{1}{e^3})\;\;oraz\;\;x\in (e^3;+ \infty )\\
malejąca\;\;dla\;\;x\in ( \frac{1}{e^3};\;e^3)\)
\(f_{min}=f( e^3)=(lne^3)^3-27lne^3=3^3-3\cdot 27=-54\)
\(f_{Max}=f(e^{-3})=(-3)^3+3\cdot 27=+54\)
\(f\;rosnąca\;dla\;x\in (0; \frac{1}{e^3})\;\;oraz\;\;x\in (e^3;+ \infty )\\
malejąca\;\;dla\;\;x\in ( \frac{1}{e^3};\;e^3)\)
\(f_{min}=f( e^3)=(lne^3)^3-27lne^3=3^3-3\cdot 27=-54\)
\(f_{Max}=f(e^{-3})=(-3)^3+3\cdot 27=+54\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.