Funkcja Wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dorota28
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 lis 2015, 15:21
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Funkcja Wymierna

Post autor: Dorota28 »

Wartosć Wyrażenia x-1/x2+x + x+1/x2-x dla x=-2 jest równa:
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: kelly128 »

Za "x" podstaw (-2) i oblicz...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja Wymierna

Post autor: radagast »

Dorota28 pisze:Wartosć Wyrażenia x-1/x2+x + x+1/x2-x dla x=-2 jest równa:
zobacz:
to można przeczytać tak:
\(x- \frac{1}{x^2} +x + x+\frac{1}{x^2}-x\) dla \(x=-2\)
albo tak :
\(\frac{x-1}{x^2} +x + \frac{x+1}{x^2} -x\) dla \(x=-2\)
albo tak :
\(\frac{x-1}{x^2+x} + \frac{x+1}{x^2-x}\) dla \(x=-2\)
Które czytanie jest właściwe ?
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Re: Funkcja Wymierna

Post autor: kelly128 »

radagast pisze:
Dorota28 pisze:Wartosć Wyrażenia x-1/x2+x + x+1/x2-x dla x=-2 jest równa:
zobacz:
to można przeczytać tak:
\(x- \frac{1}{x^2} +x + x+\frac{1}{x^2}-x\) dla \(x=-2\)
albo tak :
\(\frac{x-1}{x^2} +x + \frac{x+1}{x^2} -x\) dla \(x=-2\)
albo tak :
\(\frac{x-1}{x^2+x} + \frac{x+1}{x^2-x}\) dla \(x=-2\)
Które czytanie jest właściwe ?

W ten sposób myśląc, to jeszcze by się kilka opcji znalazło...
Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, 22:46 przez kelly128, łącznie zmieniany 1 raz.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skoro autorka nie zadała sobie trudu żeby jej zapis był czytelny, to nad czym sie rozczulacie ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ