Funkcja Wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dorota28
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 lis 2015, 15:21
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Funkcja Wymierna

Post autor: Dorota28 »

Rozwiązaniem równania x/-3=-5/x+2 gdzie x nie jest = 0 jest:
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Funkcja Wymierna

Post autor: Binio1 »

Dorota28 pisze:Rozwiązaniem równania x/-3=-5/x+2 gdzie x nie jest = 0 jest:
\(\frac{x}{-3} = \frac{-5}{x} + 2\)
\(\frac{x}{-3} = \frac{-5+2x}{x}\)
\(\frac{x^2}{-3} = -5 + 2x\)
\(x^2 + 6x - 15 = 0\)

\(\Delta = 36 + 60 = 96\)
\(x_{1} = \frac{-6-4\sqrt{6}}{2} = -3-2\sqrt{6}\)
\(x_{2} = -3+2\sqrt{6}\)
ODPOWIEDZ