Pomocy Funkcja Liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Pomocy Funkcja Liniowa

Post autor: nicola01 »

Dana jest funkcja liniowa y= 2x-3 . Napisz wzór funkcji równoległej i prostopadłej do danej i przechodzącej przez punkt A(-4,1)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(y=2x-3\)

równoległa:
\(y=2x+b\\
1=2\cdot (-4)+b\\
1=-8+b\\
b=9\\
y=2x+9\)


prostopadła:
\(y=-\frac{1}{2}x+b\\
1=\frac{1}{2}\cdot (-4)+b\\
1=-2+b\\
b=3\\
y=\frac{-1}{2}x+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ