Pomocy Funkcja Liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Pomocy Funkcja Liniowa

Post autor: nicola01 »

Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji :
a) y=x+2 \x-1
b)y= x^2-9\x+3 :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

a)
\(f(x)=\frac{x+2}{x-1}\\
x-1\neq 0\\
x\neq 1\\
D=\mathbb{R}\setminus\{1\}\\
f(x)=0\\
\frac{x+2}{x-1}=0\\
x+2=0\\
x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

b)
\(f(x)=\frac{x^2-9}{x+3}\\
x+3\neq 0\\
x\neq -3\\
D=\mathbb{R}\setminus\{-3\}\\
f(x)=0\\
\frac{x^2-9}{x+3}=0\\
\frac{(x-3)(x+3)}{x+3}=0\\
x-3=0\\
x=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ