wyznacz asymptoty wykresu funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

wyznacz asymptoty wykresu funkcji

Post autor: thoth »

y=5x-2arctgx
dziedzina = R
obliczam pochodna
5+2/(1+x^2)
Df'=R bez [0]
po dodaniu otrzymuje
(5x^2+7)/(1+x^2)
przyrownuje do zera
(5x^2+7)/(1+x^2)=0
mianownik jest >0
wiec 5x^2=-7
rownanie kwadratowe nie ma rozwiazań

co zrobilem zle? :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

miałeś wyznaczyć asymptoty, a nie ekstrema :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Post autor: thoth »

hahah :D racja to w takim razie nie ma granic na koncach dziedziny co skutkuje tym ze nie ma asymptot pionowych wiec licze ukośne i poziome
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

thoth pisze:hahah :D racja to w takim razie nie ma granic na koncach dziedziny co skutkuje tym ze nie ma asymptot pionowych wiec licze ukośne i poziome
licz, licz :D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Re: wyznacz asymptoty wykresu funkcji

Post autor: thoth »

wyznaczylem A, dla - i + nieksonczonosci jest ta sama wartosc
potem wyliczlem B lecz tu dla + i - nieksonczonosci sa rozne wyniki bo arctgx z -oo jest -pi/2, a dla +oo jest pi/2
dlatego mam problem z odpowiedzia na pewno jest to asymptota ukosna i tylko ukosna( bez poziomej bo a=\=0)
nie wiem czy mozna napisac ze dla -oo rownanie y=5x-pi jest rownaniem asymptoty ukosnej LEWOSTRONNEJ? i analogicznie z +oo
Załączniki
16144555_1168236129961365_1267546134_n.jpg
16144555_1168236129961365_1267546134_n.jpg (13.21 KiB) Przejrzano 1803 razy
ODPOWIEDZ