tożsamość trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: angela128 »

Zbadaj czy podana równość jest tożsamością \(\frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }= tg\frac{ \alpha }{2}\)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 11:10 przez angela128, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie jest. (dziedziny się nie zgadzają).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: tożsamość trygonometryczna

Post autor: eresh »

angela128 pisze:Zbadaj czy podana równość jest tożsamością \(\frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }= \frac{tg \alpha }{2}\)

nie jest (czyżbyś znowu coś zgubiła? ;) )

weźmy \(\alpha =45^{\circ}\)
\(L=\frac{\frac{\sqrt{2}}{2}}{1+\frac{\sqrt{2}}{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot\frac{2}{2+\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2+\sqrt{2}}\\
P=\frac{1}{2}\neq L\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Post autor: angela128 »

Poprawiłam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

no to teraz już jest :D

\(L=\frac{\sin\alpha}{1+\cos \alpha}=\frac{\sin (2\cdot\frac{\alpha}{2})}{1+\cos(2\cdot\frac{\alpha}{2}}=\\
=\frac{2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2} }{1+2\cos^2\frac{\alpha}{2}-1}=\\
=\frac{2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2} }{2\cos^2\frac{\alpha}{2}}=\\
=\frac{\sin\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\alpha}{2}}=\tg\frac{\alpha}{2}=P\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ