oblicz wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: angela128 »

\(\frac{sin115^ \circ * cos5^ \circ +cos115^ \circ *sin5^ \circ }{cos210^ \circ }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{\sin 115^{\circ}\cdot \cos 5^{\circ}+\cos 115^{\circ}\cdot \sin 5^{\circ}}{\cos 210^{\circ}}=\\=\frac{\sin (115^{\circ}+5^{\circ})}{\cos (270^{\circ}-60^{\circ}}=\frac{\sin 120^{\circ}}{-\sin 60^{\circ}}=\frac{\sin (180^{\circ}-60^{\circ})}{-\sin 60^{\circ}}=\\=\frac{\sin 60^{\circ}}{-\sin 60^{\circ}}=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ