Błagam o pomoc. Dostałam zadanie z materiału, którego w ogóle nie przerabiałam i nawet nie wiem od czego zacząć. Wszelkie sugestie będą pomocne:
1. Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (z-1), (x+2), (x-3) daje reszty odpowiednio równe 5, 2, 27. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= (x-1) (x+2) (x-3)
2. Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x-2), (x+4) daje reszty odpowiednio równe -3 oraz -51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wilomian P(x)=x3+3x2-6x-8 , wiedząc, że leczba -1 jest miejscem zerowym wilomianu W(x)
Wielomiany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 08 kwie 2008, 09:53
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 08 kwie 2008, 14:55
2. Z podzielnosci przez odpowiednie dwumiany wynika ze W(2)=-3 i W(-4)=-51. P(x) nalezy przeksztalcic tak:
P(x) = (x^3-8)+3x(x-2) = (x-2)(x^2+2x+4)+3x(x-2) = (x-2)(x^2+5x+4) = (x-2)(x+1)(x+4).
Mozna zapisac ze W(x)=Q(x)P(x)+r, gdzie Q(x) to pewien wielomian a r to reszta przy czym stopien reszty jest mniejszy o 1 niz stopien P(x), czyli r=ax^2+bx+c.
W(x)=Q(x)(x-2)(x+1)(x+4)+ax^2+bx+c
Teraz trzeba skorzystac z W(2)=-3, W(-4)=-51 i W(-1)=0 i zauwazyc ze te argumenty "zeruja" iloczyn Q(x)P(x):
-3=4a+2b+c
-51=16a-4b+c
0=a-b+c
Z tego ukladu mozna juz latwo otrzymac a=-3, b=2, c=5, czyli r=-3x^2+2x+5
P(x) = (x^3-8)+3x(x-2) = (x-2)(x^2+2x+4)+3x(x-2) = (x-2)(x^2+5x+4) = (x-2)(x+1)(x+4).
Mozna zapisac ze W(x)=Q(x)P(x)+r, gdzie Q(x) to pewien wielomian a r to reszta przy czym stopien reszty jest mniejszy o 1 niz stopien P(x), czyli r=ax^2+bx+c.
W(x)=Q(x)(x-2)(x+1)(x+4)+ax^2+bx+c
Teraz trzeba skorzystac z W(2)=-3, W(-4)=-51 i W(-1)=0 i zauwazyc ze te argumenty "zeruja" iloczyn Q(x)P(x):
-3=4a+2b+c
-51=16a-4b+c
0=a-b+c
Z tego ukladu mozna juz latwo otrzymac a=-3, b=2, c=5, czyli r=-3x^2+2x+5
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2008, 20:44 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
http://www.zadania.info/735742Agniesia-w pisze:1. Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (z-1), (x+2), (x-3) daje reszty odpowiednio równe 5, 2, 27. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= (x-1) (x+2) (x-3)
http://www.zadania.info/54778342. Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x-2), (x+4) daje reszty odpowiednio równe -3 oraz -51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wilomian P(x)=x3+3x2-6x-8 , wiedząc, że leczba -1 jest miejscem zerowym wilomianu W(x)