funkcja malejąca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dariass12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 02 wrz 2014, 22:18
Podziękowania: 107 razy
Płeć:

funkcja malejąca

Post autor: dariass12 »

Funkcja f:R-->R jest malejąca. Rozwiąż nierówność f(5-|2-3x|)>=f(|x+4|-1)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f(5-|2-3x|)\ge f(|x+4|-1)\\5-|2-3x|\le|x+4|-1\\5-|3x-2|\le|x+4|-1\\|x+4|+|3x-2|-6\ge0\)

\(1^0\\x<-4\\-x-4-3x+2-6\ge0\\-4x\ge8\\x\le-2\\x\in(-\infty;\ -4)\)

\(2^0\\x\in<-4;\ \frac{2}{3})\\x+4-3x+2-6\ge0\\-2x\ge0\\x\le0\\x\in<-4;\ 0>\)

\(3^0\\x\in<\frac{2}{3};\ \infty)\\x+4+3x-2-6\ge0\\4x\ge4\\x\ge1\\x\in<1;\ \infty)\)

\(x\in(-\infty;\ 0>\ \cup\ <1;\ \infty)\)
nlitkowski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 maja 2017, 02:32

Re:

Post autor: nlitkowski »

irena pisze:\(f(5-|2-3x|)\ge f(|x+4|-1)\\5-|2-3x|\le|x+4|-1\\5-|3x-2|\le|x+4|-1\\|x+4|+|3x-2|-6\ge0\)

\(1^0\\x<-4\\-x-4-3x+2-6\ge0\\-4x\ge8\\x\le-2\\x\in(-\infty;\ -4)\)

\(2^0\\x\in<-4;\ \frac{2}{3})\\x+4-3x+2-6\ge0\\-2x\ge0\\x\le0\\x\in<-4;\ 0>\)

\(3^0\\x\in<\frac{2}{3};\ \infty)\\x+4+3x-2-6\ge0\\4x\ge4\\x\ge1\\x\in<1;\ \infty)\)

\(x\in(-\infty;\ 0>\ \cup\ <1;\ \infty)\)
Dlaczego tutaj trzeba było zmienić kolejność pod wartością bezwzględną |2-3x|? Pytam, ponieważ jeśli się jej nie zmieni, to nie wychodzi poprawny wynik.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dla \(x\in<\frac{2}{3};\ \infty)\) (przypadek \(3^o\)) w module jest liczba ujemna, czyli wartość bezwzględa zmienia jej znak, a ponieważ to jest różnica należy zmienić kolejność :\(-(a-b)=b-a\)
ODPOWIEDZ