Funkcje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madzia2019
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2008, 21:51

Post autor: madzia2019 »

Dana jest funkcja f o wzorze f(x)= -xkwadrat+(b-1)x+c
a) wyznacz wartość współczynnika b, dla którego funkcja jest malejąca w przedziale <4, +nieskończoność) i rosnąca w przedziale (-nieskoń., 4>
b) dla b=2 wyznacz wszystkie wartości współczynnika c, tak aby funkcja nie posiadała miejsc zerowych.


Proszę o rozwiązanie powyższego zadania. Byłabym wdzięczna...
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

a) z treści zadania wynika że \(X_w=4\) a ze wzoru wiemy że \(X_w=-b/2a\) a nasze a= -1 :) czyli przekształcając wzór do postaci \(b=-2a*X_w\) można obliczyć b=8
b)dla f(x)=-x+x+c wyznacz delte <0 c<-1/4
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ