Funkcja logarytmiczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adidrex
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Rzeszów

Funkcja logarytmiczna

Post autor: Adidrex »

Mam problem z tymi zadaniami

1.\(log_2^2 8x - log_2^2 4x + log_2^2 2x ge log_{2} 64\)

2.\(frac{|log(x+1)|}{x^2-1} le log(x+1)^2\)

Edit: pierwszego juz nie trzeba bo zrobilem
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, 19:11 przez Adidrex, łącznie zmieniany 1 raz.
promoem23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2008, 12:54

Post autor: promoem23 »

Jak rozwiązać to równanie?
a)(x-1)(x+3)=12
Błagam o pomoc
"...smutno będzie Ci kochaie..."
Adidrex
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Adidrex »

\(x^2+3x-x-3=12\)
\(x^2+2x-15=0\)
\(Delta =64 sqrt{Delta} = 8\)
\(x=frac{-2-8}{2}=-5\)
\(vee\)
\(x=frac{-2+8}{2}=3\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ