pierwiastek dodatni
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek dodatni
Sprawdzamy \(\Delta >0\) oraz
Potem
a) \(x_1 \cdot x_2>0\) oraz \(x_1+x_2>0\)
b) \(x_1 \cdot x_2<0\)
\(a=m+1\)
\(b=2\)
\(c=-4m+1\)
\(\Delta =4-4(m+1)(-4m+1)=4+16(m-1)(m+1)\)
\(1+4(m+1)(m-1)>0\)
\(4(m+1)(m-1)>-1\)
\(4m^2>3\)
\(m> \frac{ \sqrt{3} }{2}\) oraz \(m<- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
a) \(x_1x_2= \frac{c}{a}= \frac{-4m+1}{m+1}>0\)
\((-4m+1)(m+1)>0\)
\(m \in (-1, \frac{1}{4})\)
\(x_1+x_2= \frac{-b}{a}= \frac{-2}{m+1}>0\)
\(-2(m+1)>0\)
\(x \in (- \infty ,-1)\)
więc tu sprzeczność
b) \(x_1x_2= \frac{c}{a}= \frac{-4m+1}{m+1<0\)
\((-4m+1)(m+1)<0\)
\(m \in (- \infty ,-1) \cup ( \frac{1}{4}, \infty )\)
więc odpowiedzią jest \(m \in (- \infty ,-1) \cup ( \frac{ \sqrt{3} }{2}, \infty )\)
Potem
a) \(x_1 \cdot x_2>0\) oraz \(x_1+x_2>0\)
b) \(x_1 \cdot x_2<0\)
\(a=m+1\)
\(b=2\)
\(c=-4m+1\)
\(\Delta =4-4(m+1)(-4m+1)=4+16(m-1)(m+1)\)
\(1+4(m+1)(m-1)>0\)
\(4(m+1)(m-1)>-1\)
\(4m^2>3\)
\(m> \frac{ \sqrt{3} }{2}\) oraz \(m<- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
a) \(x_1x_2= \frac{c}{a}= \frac{-4m+1}{m+1}>0\)
\((-4m+1)(m+1)>0\)
\(m \in (-1, \frac{1}{4})\)
\(x_1+x_2= \frac{-b}{a}= \frac{-2}{m+1}>0\)
\(-2(m+1)>0\)
\(x \in (- \infty ,-1)\)
więc tu sprzeczność
b) \(x_1x_2= \frac{c}{a}= \frac{-4m+1}{m+1<0\)
\((-4m+1)(m+1)<0\)
\(m \in (- \infty ,-1) \cup ( \frac{1}{4}, \infty )\)
więc odpowiedzią jest \(m \in (- \infty ,-1) \cup ( \frac{ \sqrt{3} }{2}, \infty )\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek dodatni
Już dodaje
\(\Delta =0\) oraz \(- \frac{b}{2a} >0\)
\(m= \frac{ \sqrt{3} }{2}\) oraz \(m=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\(- \frac{b}{2a}=- \frac{2}{m+1} >0\)
\(-2(m+1)>0\) czyli \(m \in (- \infty ,-1)\)
a zatem brak
\(\Delta =0\) oraz \(- \frac{b}{2a} >0\)
\(m= \frac{ \sqrt{3} }{2}\) oraz \(m=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\(- \frac{b}{2a}=- \frac{2}{m+1} >0\)
\(-2(m+1)>0\) czyli \(m \in (- \infty ,-1)\)
a zatem brak
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Ostatnio pojawiło się na forum.ma przynajmniej jeden pierwiastek dodatni
Chyba łatwiej obliczyć odwrotnie, kiedy obydwa są ujemne.
wtedy liczysz \(x_1 \cdot x_2>0\) i \(x_1+x_2<0\) a potem cześć wspólną tych nierówności odejmujesz z \(\Delta \ge 0\).
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek dodatni
Dużo szybciej tylko nieróności \(x_1 \cdot x_2 \ge 0\) i \(x_1+x_2 \le 0\) , bo \(0\) też trzeba wylkuczyćdenatlu pisze:.
Chyba łatwiej obliczyć odwrotnie, kiedy obydwa są ujemne.
wtedy liczysz \(x_1 \cdot x_2>0\) i \(x_1+x_2<0\) a potem cześć wspólną tych nierówności odejmujesz z \(\Delta \ge 0\).
Brakuje sprawdzenia dla \(m=-1\). Mimo, że nie ma dla \(m=-1\) ale sprawdzenie powinno być
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 02 lut 2017, 12:37
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć: