rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aneta001
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 231
Rejestracja: 23 gru 2012, 21:13
Podziękowania: 201 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Aneta001 »

\(D:x \in <-1, \infty )\)
nie rozumiem czemu jest taka dziedzina ?
Aneta001
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 231
Rejestracja: 23 gru 2012, 21:13
Podziękowania: 201 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Aneta001 »

\(D:x \in <-1, \infty )\)
czemu tak dziedzina ?
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: josselyn »

Aby zachodziło
\(\sqrt{2x+5 }=x+1\)
to prawa strona równania musi być \(\ge 0\), gdyż \(\sqrt{a} \ge 0, a \in R\)
Zatem \(\sqrt{2x+5 } \ge 0\), więc \(x+1 \ge 0\)
\(x+1 \ge 0
x \ge -1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Maciek1998
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2017, 16:13
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Maciek1998 »

Hej właśnie robię takie samo zadanie w domu i wszystko ogarniam oprócz dziedziny. Czemu jest akurat taka. Mógłby mi ktoś to rozpisać i wytłumaczyć
ODPOWIEDZ