rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
\((x^2-9)\sqrt{x-2}=0\\
(x-3)(x+3)\sqrt{x-2}=0\\
x_1=3\\
x_2=-3\\
x_3=2\)
(x-3)(x+3)\sqrt{x-2}=0\\
x_1=3\\
x_2=-3\\
x_3=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
Nie może być \(-3\) bo \(D:x \in <2, \infty )\) - patrz pierwiastekAneta001 pisze:eresh pisze:\((x^2-9)\sqrt{x-2}=0\\
(x-3)(x+3)\sqrt{x-2}=0\\
x_1=3\\
x_2=-3\\
x_3=2\)
według odp w książce ma byc x = 3 lub x= 2
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
a) \(\sqrt{2x-5 }-1=x\)
\(2x-5 \ge 0\), stąd \(2x \ge 5\), czyli \(x \ge 2,5\)
stąd \(D:x \in <2,5, \infty )\)
\(\sqrt{2x-5 }=x+1/^2\)
\(2x-5=(x+1)^2\)
\(2x-5=x^2+2x+1\)
\(x^2+6=0\)
brak rozwiązania
\(2x-5 \ge 0\), stąd \(2x \ge 5\), czyli \(x \ge 2,5\)
stąd \(D:x \in <2,5, \infty )\)
\(\sqrt{2x-5 }=x+1/^2\)
\(2x-5=(x+1)^2\)
\(2x-5=x^2+2x+1\)
\(x^2+6=0\)
brak rozwiązania
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Często tu bywam
- Posty: 231
- Rejestracja: 23 gru 2012, 21:13
- Podziękowania: 201 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
według odp powinno wyjśC x = 2matirafal pisze:a) \(\sqrt{2x-5 }-1=x\)
\(2x-5 \ge 0\), stąd \(2x \ge 5\), czyli \(x \ge 2,5\)
stąd \(D:x \in <2,5, \infty )\)
\(\sqrt{2x-5 }=x+1/^2\)
\(2x-5=(x+1)^2\)
\(2x-5=x^2+2x+1\)
\(x^2+6=0\)
brak rozwiązania
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
ale 2 nie należy do dziedziny, więc nie może być rozwiązaniem
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
\(\sqrt{2x+5 }-1=x
\sqrt{2x+5 }=x+1
x+1 \ge 0
x \ge -1\)
\(2x+5 \ge 0\)
\(2x \ge- 5\)
\(x \ge -2,5\)
\(D:x \in <-1, \infty )\)
\(\sqrt{2x+5 }=x+1/()^2\)
\(2x+5=(x+1)^2\)
\(2x+5=x^2+2x+1\)
\(x^2=4
x=2 \in D \vee x=-2 \notin D\)
\sqrt{2x+5 }=x+1
x+1 \ge 0
x \ge -1\)
\(2x+5 \ge 0\)
\(2x \ge- 5\)
\(x \ge -2,5\)
\(D:x \in <-1, \infty )\)
\(\sqrt{2x+5 }=x+1/()^2\)
\(2x+5=(x+1)^2\)
\(2x+5=x^2+2x+1\)
\(x^2=4
x=2 \in D \vee x=-2 \notin D\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya