Jescze takie mam zadanie:
Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol o równaniach:
\(a) f(x) = (x-3)^2 + m\)
\(b) f(x) = 5(x - m)^2 +m\)
\(c) f(x) = -2(x - m)^2 - 4\)
\(d) f(x) = -1/2(x + m)^2 +2m\)
gdzie m - parametr, m należy do R
Funkcja kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 paź 2008, 15:03
i jeszcze takie ;
2. Sprowadź do postaci kanonicznej funkcję kwadratową daną w postaci ogólnej, korzystając zpodanych wzorów.
\(a) f(x) = x^2 - 2x + 3\)
\(b)f(x) = 2x^2 + 8x + 3\)
\(c) f(x) = -2x^2 + 16x - 22\)
\(d) f(x) = 3x^2 - 2x +1\)
3. Sprowadź do postaci ogólnej funkcję kwadratową daną w postaci kanonicznej:
\(a) f(x) = 3(x + 2)^2 - 6\)
\(b) f(x) = -2(x - 3)^2 + 18\)
\(c) f(x) = (x + 5)^2 - 24\)
\(d) f(x) = 1/2(x - 2)^2 - 10\)
2. Sprowadź do postaci kanonicznej funkcję kwadratową daną w postaci ogólnej, korzystając zpodanych wzorów.
\(a) f(x) = x^2 - 2x + 3\)
\(b)f(x) = 2x^2 + 8x + 3\)
\(c) f(x) = -2x^2 + 16x - 22\)
\(d) f(x) = 3x^2 - 2x +1\)
3. Sprowadź do postaci ogólnej funkcję kwadratową daną w postaci kanonicznej:
\(a) f(x) = 3(x + 2)^2 - 6\)
\(b) f(x) = -2(x - 3)^2 + 18\)
\(c) f(x) = (x + 5)^2 - 24\)
\(d) f(x) = 1/2(x - 2)^2 - 10\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 paź 2008, 15:03
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
To trzeba zgadnąć - najlepiej spróbuj sobie narysować. Np. jak wyglądają wszystkie punkty postaci (4,t) jak sobie spróbujesz to narysować, to widać, że jest to prosta x=4 itd. Trochę mądrzej to to jest zamiana postaci parametrycznej prostej na postać ogólną/kierunkową. W bardziej skomplikowanym przypadku, np. dla (1+t,2-2t) robisz układ równań x=1+t i y=2-2t i pozbywasz się z niego t. To co ci zostanie to równanie prostej.