Dany jest wielomian W(x)= -2x3 + kx2 + 4x – 8 , x e R
Rozwiąż nierówność W(x+1) < -3x3 + 5x - 2
Wielomiany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 paź 2008, 12:53
Jest coś takiego:
a) wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x+1 była równa (-6)
b) dla znalezionej wartości k rozłóż wielomian na czynniki liniowe
c) rozwiąż nierówność W(x+1) < -3x3 + 5x -2
Przy czym -3x3 to druga trójka powinna być do góry.
Pierwsze dwa podpunkty zrobione, ale mam kłopot z C.
Odpowiedź dla a) to k=4, dla b) to -2(x-2)(x-/2)(x+/2) /2 to pierwiastek z 2
a) wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x+1 była równa (-6)
b) dla znalezionej wartości k rozłóż wielomian na czynniki liniowe
c) rozwiąż nierówność W(x+1) < -3x3 + 5x -2
Przy czym -3x3 to druga trójka powinna być do góry.
Pierwsze dwa podpunkty zrobione, ale mam kłopot z C.
Odpowiedź dla a) to k=4, dla b) to -2(x-2)(x-/2)(x+/2) /2 to pierwiastek z 2
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: