Funkcje trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Qmpel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 06 maja 2008, 20:43

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Qmpel »

1. Wykaż,że jeśli \(alpha,beta in (0,frac{pi}{2})\) i \(cosalpha=frac{1}{7}\), \(cosbeta=frac{13}{14}\), to \(alpha-beta=frac{pi}{3}\)

2.Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia:
a) \(frac{sin2alpha}{1+cos2alpha}=tgalpha\)

b) \(frac{1+cosalpha}{sinalpha}=ctgfrac{alpha}{2}\)

c) \(frac{1-cosalpha}{sinalpha}=tgfrac{alpha}{2}\)

Proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2008, 21:16 przez Qmpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Qmpel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 06 maja 2008, 20:43

Post autor: Qmpel »

Dzięki :)
ODPOWIEDZ