1. Punkt P=(1;3) należy do wykresu funkcji f(x)= w liczniku:x^ + ax + 3 , a w mianowniku x+b, gdzie b jest różne od -1. Styczna do wykresu danej funkcji, poprowadzona w punkcie P, jest prostopadła do prostej o równaniu 2x+y+7=0. Oblicz współczynnik a i b oraz napisz równanie tej stycznej.
2. Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 27 cm sześciennych, Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest funkcją długości jego krawędzi podstawy. Napisz wzór tej funkcji i wyznacz przedziały monotoniczności.
3. Dla jakich wartości parametru m funkcj jest ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych?
funkcja klamerkowa:
1) w liczniku :9-3x , w liczniku pierwiastek z 4-x za pierwiastkiem -1 dla x<3
2)m^-2 dla x=3
3)w liczniku 9-x^, w mianowniku : x^-5x+6 dla x>3
4) Określ dziedzinę i wyznacz równania wszystkich asymptot wykresu funkcji f(x) = w liczniku:x^+4x+5 , w mianowniku : x-2
z góry dziekuję i przepraszam za niewyraźny zapis
pochodne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
1. www.zadania.info/7263993
2. www.zadania.info/5404267
3. www.zadania.info/6718798 - trochę inne dane
4. www.zadania.info/3547558
2. www.zadania.info/5404267
3. www.zadania.info/6718798 - trochę inne dane
4. www.zadania.info/3547558