zad 1
Zaznacz w układzie współrzędnych zb. punktów spełniających nierówność :
\(a) -x^3 < y < -x^2 \
b) x^{-2} <= y < x^2\
c) x >= 0 i x^2<=y<x^{-1} \
d) x^2 <= y <= x^{-2}\)
zad.2
Rozwiąż graficznie i algebraicznie nierówności :
\(a) x^{-3} >= x^{-2}\
b) (x-1) ^ {-1} <x\
c) 1/16 <x^4<=16\
d) 1/8 <= x^3<1\
e) x-2=-x^{-1}\)
zad.3
Opisz własności funkcji :
\(a) y=(x-3) ^ {945} \
b) y= -3x^{-954}\
c) y= -2(x+1) ^ {948}\
d) y= (x+2)^{1024} +1\)
zad4
\(F(x)= ax^2+bx+5\). Wyznacz a i b. wiedząc że F(x+1)-F(x)=8x+3
zad.5
Wyznacz F(x+1) wiedząc że f(x-1)=2x^2 - 3x+1
zad.6
Oblicz.
\(sqrt{5-2\sqrt{6}}*(49+20\sqrt{6})^{frac{1}{4}} \
b) / sqrt{6-3\sqrt{3}}*(63+36\sqrt{3})^{frac{1}{4}}\)
Z góry bardzo dziękuje. Właśnie przygotowuje się do pracy klasowej i nadrabiam zaległości ==> stąd tyle się tego nazbierało :/
Funkcje potęgowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
1. www.zadania.info/2998073
2. www.zadania.info/6500654
www.zadania.info/6746517
www.zadania.info/6388791
3. Tu Ci nie pomogę - polecenie jest zbyt niejasne.
4. www.zadania.info/5048646
5. www.zadania.info/2533211
6. www.zadania.info/5613361
www.zadania.info/2018612
2. www.zadania.info/6500654
www.zadania.info/6746517
www.zadania.info/6388791
3. Tu Ci nie pomogę - polecenie jest zbyt niejasne.
4. www.zadania.info/5048646
5. www.zadania.info/2533211
6. www.zadania.info/5613361
www.zadania.info/2018612
Bardzo, bardzo dziękuje ,
w tym trzecim chodzi poprostu by wyznaczyć dziedzine, Zb. wartości, monotoniczność, miejsce zerowa, parzystość/niepażystość, F(x)>=0 i f(x)<0. Tylko bez wykresu, zadanie zrobiłam ale podpierając się wykresami poszczególnych funkcji, a właśnie miałam odczytać to tylko ze wzoru funkcji.
I nie wiem jak odczytać te właśności bez szkicowania wykresu, czy w ogóle tak się da ??
w tym trzecim chodzi poprostu by wyznaczyć dziedzine, Zb. wartości, monotoniczność, miejsce zerowa, parzystość/niepażystość, F(x)>=0 i f(x)<0. Tylko bez wykresu, zadanie zrobiłam ale podpierając się wykresami poszczególnych funkcji, a właśnie miałam odczytać to tylko ze wzoru funkcji.
I nie wiem jak odczytać te właśności bez szkicowania wykresu, czy w ogóle tak się da ??