wielomiany, rozne zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

wielomiany, rozne zadania

Post autor: anetka10 »

Koncze powtorke z wielomianow, oto zadania z ktorymi mialam problem:

Punkt A=(-3,0) jest jednym z punktow wspolnych wykresu funkcji w(x)=x^3+5x^2+5x-3 z osia OX:
a)wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)=w(x)-x^3.

Wyznacz te argumenty, dla ktorych funkcja f(x)=x^6+6x^3-5 osiaga wartosc najmniejsza.

Rozłoz na czynniki drugiego stopnia wielomian x^4+1.

Znajdz wszystkie liczby naturalne n takie, ze liczba n^4+4 jest liczba pierwsza.

Uzasadnij, ze dla kazdej liczby naturalnej x wartosc wielomianu W(x)= x^5-5x^3+4x jest liczba podzielna przez 120.

Uzasadnij, ze rownanie x(x+1)(x+2)=2006^3 nie ma pierwiastkow calkowitych.

Udowodnij, ze jezeli wielomian W(x)= x^3+px+q ma trzy pierwiastki, to p jest liczba ujemną.

Wyznacz przedzialy monotonicznosci funkcji fx=x^3-6x^2+9x+1


Bardzo dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 13 sie 2008, 09:24 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Punkt A=(-3,0) jest jednym z punktow wspolnych wykresu funkcji w(x)=x^3+5x^2+5x-3 z osia OX:
a)wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)=w(x)-x^3.
http://www.zadania.info/7045332
Wyznacz te argumenty, dla ktorych funkcja f(x)=x^6+6x^3-5 osiaga wartosc najmniejsza.
http://www.zadania.info/5964377
Rozłoz na czynniki drugiego stopnia wielomian x^4+1.
http://www.zadania.info/4821178
Znajdz wszystkie liczby naturalne n takie, ze liczba n^4+4 jest liczba pierwsza.
http://www.zadania.info/7597032
Uzasadnij, ze dla kazdej liczby naturalnej x wartosc wielomianu W(x)= x^5-5x^3+4x jest liczba podzielna przez 120.
http://www.zadania.info/8156810
Uzasadnij, ze rownanie x(x+1)(x+2)=2006^3 nie ma pierwiastkow calkowitych.
http://www.zadania.info/2138828
Udowodnij, ze jezeli wielomian W(x)= x^3+px+q ma trzy pierwiastki, to p jest liczba ujemną.
http://www.zadania.info/4349484
Wyznacz przedzialy monotonicznosci funkcji fx=x^3-6x^2+9x+1
http://www.zadania.info/2460268
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Wielkie dzieki
ODPOWIEDZ