funkcje liniowe : parametr i wartość bezwzględna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

Mam problem z paroma zadaniami dotyczącymi parametru :

zad. 1
Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu równań :
{x-y=k-1
{2x-1=-3-k

spełnia warunek lxl+lyl=2+k

Ja zastosowałam tu metode wyznacznikową ale wyszły mi całkowicie inne wyniki a sprawdzałam pare razy :[
Odp. k=(-1/2) lub k= (-1/4)

zad.2
Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj dla jakich wartości parametru m należącego do R równanie ma rozw.
d) lmx+xl-lxl=-3
e) lm-1l*lx+2l=lx+2l+2
f) lm+2l*lx-3l=l2x-6l-1

z trzema pierwszymi- łatwiejszymi :) jakoś sobie poradziłam, ale z tymi coś mi nie wychodzi.
Odp. d) Równanie ma rozwy dla m należącego do (-2;0)
e)m należy do (-nieskończoność, 0) U (2; + nieskończoność).
f)m należy (-4;0)

zad.3
Rozwiąż algebraicznie udład równań
a) {l2x-yl=3
{x+2y=1

b)
{x-ly-4l=4
{lx-3l+ly-4l=3

odp.
a)x=-1 y=1 v x=7/5 y=-1/5
b)x=5 y=5 v x=5 y=3


zad4
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie lx−2l+lx+3l=p ma
dokładnie dwa rozwiązania.

Z góry przepraszam że aż tyle tego wyszło ale prawdę mówiąc zawsze miałm problem z parametrami i wart. bezwzględną.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2008, 14:32 przez Majka123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Majka123 pisze:zad. 1
Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu równań :
{x-y=k-1
{2x-1=-3-k
spełnia warunek lxl+lyl=2+k
http://www.zadania.info/377182
Ja mam też inne odpowiedzi, ale łatwo się w tym pomylić.
zad.2
Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj dla jakich wartości parametru m należącego do R równanie ma rozw.
d) lmx+xl-lxl=-3
http://www.zadania.info/4487205
e) lm-1l*lx+2l=lx+2l+2
http://www.zadania.info/6428263
f) lm+2l*lx-3l=l2x-6l-1
http://www.zadania.info/9451829
zad.3
Rozwiąż algebraicznie udład równań
a) {l2x-yl=3
{x+2y=1
http://www.zadania.info/1513400
b)
{x-ly-4l=4
{lx-3l+ly-4l=3
http://www.zadania.info/343991
zad4
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie lx−2l+lx+3l=p ma
dokładnie dwa rozwiązania.
http://www.zadania.info/4267284
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

Bardzo dziękuje , powoli zaczynam łapać o co chodzi z tymi parametrami. Zad. 1 zrobiłam troszke inaczej ale wynik wyszedł mi ten sam. To pewnie w odpowiedziach jest coś nie tak. Jeszcze raz dziękuje.
ODPOWIEDZ