funkcja kwadratowa, zadania tekstowe i nie tylko.....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja kwadratowa, zadania tekstowe i nie tylko.....

Post autor: anetka10 »

Oto dwie funkcje okreslajace miesieczne zapotrzebowanie rynku (popyt) na szynke (w tonach) oraz wielkosc miesiecznych dostaw (podaz) szynki na rynek ( w tonach)
popyt(c)=0,04c^2-2,4c+37
poodaz(c)=0,03c^2+0,15c+1
gdzie c-cena szynki w zl za kg i c nalezy (5;25). Oblicz przy jakiej cenie szynki
a) podaz bedzie rownowazyc popyt (tzw. cena rownowag)
b)nadwyzka podazy nad popytem bedzie przekraczac 11 ton miesiecznie.


W 2000 roku pan Kowal wplacil na rachunek bankowy kwote 1000zł. po 6 miesiacach ponownie wplacil na ten rachunek 1000zł, a po uplywie kolejnych 6 miesiecy podjal cala kwote, ktora wraz z odsetkami wyniosla 2310zł. Oblicz, jakie bylo oprocentowanie tego rachunku w skali roku wiedzac, ze nie ulegalo ono zmianie, a bank kapitalizowal odsetki co 6 miesiecy (w 2000 roku nie bylo podatku od odsetek).

W 1995 roku pan Nowak wplacil 10000zł na dwuletnia lokate z roczna kapitalizacja odsetek. Po roku bank obnizyl roczna stope procentowa o dwa punkty procentowe. Po dwoch latach pan Nowak wyplacil cala kwote, ktora wraz z odsetkami wyniosla 16640zł. Oblicz, jakie bylo oprocentowanie lokaty w pierwszym roku, a jakie w drugim (w latach 90-tych nie bylo podatku od odsetek).

Sklep zakupil za 8160zł pewna ilosc cukru. Gdy cukier potanial o 4gr na kilogramie, to za te sama kwote zakupiono o 80kg cukru wiecej. Ile kg i po jakiej cenie za kg kupiono cukier za pierwszym razem?

Po zmodernizowaniou linii kolejowych przecietna predkosc pociagow ekspresowych kursujacych na 400-kilometrowej trasie wzrosla o 20km/godz, a czas podrozy skrocil sie o godzine. Oblicz, z jaka przecietna predkoscia jezdza obecnie pociagi ekspresowe na tej trasie.

Mariusz Czerkawski i Jimmy O'Brien w jednym sezonie NHL zdobyli w sumie 100 bramek. Kluby obu zawodnikow za kazda zdobyta bramke wyplacaly hokeistom z gory ustalona premie. Po sezonie okazalo sie, ze obaj zawodnicy otrzymali za strzelone bramki rowne kwoty. Gdyby Czerkawski zdobyl tyle bramek ile O'Brien, to otrzymalby 72 tys. $, zas gdyby drugi strzelil tyle bramek ile pierwszy, to otrzymalby 32 tys. $. Oblicz, ile bramek zdobyl kazdy z nich i jaka byla wysokosc premii w obu klubach za strzelenie bramki.


Dane sa funkcje fx=2x^2+x-m i gx=mx^2-2mx+3. Dla jakich wartosci parametru m wykresy funkcji f i g przecinaja sie w dwoch punktach, ktorych odciete maja rozne znaki?

Dla jakich wartosci parametru a prosta y=ax+b przechodzi przez punkt P=(3,0) i przecina parabole y=-x^2+x+2 w dwoch punktach o dodatnich odcietych?

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x^2 +m * wb x wb +1,25=0 ma cztery rozwiazania. (wb-wartosc bezwzgledna)

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych nierownosc (m^2+5m-6)x^2 -2(m-1)x+3>0 jest prawdziwa dla kazdego x nalezacego do R.

Wyznacz te wartosci parametru p, dla ktorych nierownosc (p-2)x^2 + (p-2)x +p-1<0 nie ma rozwiazan.

Dla jakich wartosci parametru m wartosc funkcji fx=(2m+1)x^2 +(m-1)x+3m sa dla kazdego argumentu x mniejsze od odpowiednich wartosci funkcji gx=(1-m)x+3?

Dla jakich wartosci parametru m funkcja
fx=
{(m-1)x+m dla x<1
{x^2+(m-2)x+4-2m dla x>= 1 przyjmuje tylko dodatnie wartosci?

Wyznacz wszystkie wartosci x, dla ktorych nierownosc (m^2-1)x^2 +2(m-1)x+2>0 jest prawdziwa dla kazdego m nalezacego do R.


dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 14:17 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Oto dwie funkcje okreslajace miesieczne zapotrzebowanie rynku (popyt) na szynke (w tonach) oraz wielkosc miesiecznych dostaw (podaz) szynki na rynek ( w tonach)
popyt(c)=0,04c^2-2,4c+37
poodaz(c)=0,03c^2+0,15c+1
gdzie c-cena szynki w zl za kg i c nalezy (5;25). Oblicz przy jakiej cenie szynki
a) podaz bedzie rownowazyc popyt (tzw. cena rownowag)
b)nadwyzka podazy nad popytem bedzie przekraczac 11 ton miesiecznie.
http://www.zadania.info/6074821
W 2000 roku pan Kowal wplacil na rachunek bankowy kwote 1000zł. po 6 miesiacach ponownie wplacil na ten rachunek 1000zł, a po uplywie kolejnych 6 miesiecy podjal cala kwote, ktora wraz z odsetkami wyniosla 2310zł. Oblicz, jakie bylo oprocentowanie tego rachunku w skali roku wiedzac, ze nie ulegalo ono zmianie, a bank kapitalizowal odsetki co 6 miesiecy (w 2000 roku nie bylo podatku od odsetek).
http://www.zadania.info/4564925
W 1995 roku pan Nowak wplacil 10000zł na dwuletnia lokate z roczna kapitalizacja odsetek. Po roku bank obnizyl roczna stope procentowa o dwa punkty procentowe. Po dwoch latach pan Nowak wyplacil cala kwote, ktora wraz z odsetkami wyniosla 16640zł. Oblicz, jakie bylo oprocentowanie lokaty w pierwszym roku, a jakie w drugim (w latach 90-tych nie bylo podatku od odsetek).
http://www.zadania.info/3469181
Sklep zakupil za 8160zł pewna ilosc cukru. Gdy cukier potanial o 4gr na kilogramie, to za te sama kwote zakupiono o 80kg cukru wiecej. Ile kg i po jakiej cenie za kg kupiono cukier za pierwszym razem?
http://www.zadania.info/4605275
Po zmodernizowaniou linii kolejowych przecietna predkosc pociagow ekspresowych kursujacych na 400-kilometrowej trasie wzrosla o 20km/godz, a czas podrozy skrocil sie o godzine. Oblicz, z jaka przecietna predkoscia jezdza obecnie pociagi ekspresowe na tej trasie.
http://www.zadania.info/1282376
Mariusz Czerkawski i Jimmy O'Brien w jednym sezonie NHL zdobyli w sumie 100 bramek. Kluby obu zawodnikow za kazda zdobyta bramke wyplacaly hokeistom z gory ustalona premie. Po sezonie okazalo sie, ze obaj zawodnicy otrzymali za strzelone bramki rowne kwoty. Gdyby Czerkawski zdobyl tyle bramek ile O'Brien, to otrzymalby 72 tys. $, zas gdyby drugi strzelil tyle bramek ile pierwszy, to otrzymalby 32 tys. $. Oblicz, ile bramek zdobyl kazdy z nich i jaka byla wysokosc premii w obu klubach za strzelenie bramki.
http://www.zadania.info/309121
Dane sa funkcje fx=2x^2+x-m i gx=mx^2-2mx+3. Dla jakich wartosci parametru m wykresy funkcji f i g przecinaja sie w dwoch punktach, ktorych odciete maja rozne znaki?
http://www.zadania.info/2378217
Dla jakich wartosci parametru a prosta y=ax+b przechodzi przez punkt P=(3,0) i przecina parabole y=-x^2+x+2 w dwoch punktach o dodatnich odcietych?
http://www.zadania.info/8390632
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x^2 +m * wb x wb +1,25=0 ma cztery rozwiazania. (wb-wartosc bezwzgledna)
http://www.zadania.info/4750379
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych nierownosc (m^2+5m-6)x^2 -2(m-1)x+3>0 jest prawdziwa dla kazdego x nalezacego do R.
http://www.zadania.info/866123
Wyznacz te wartosci parametru p, dla ktorych nierownosc (p-2)x^2 + (p-2)x +p-1<0 nie ma rozwiazan.
http://www.zadania.info/888218
Dla jakich wartosci parametru m wartosc funkcji fx=(2m+1)x^2 +(m-1)x+3m sa dla kazdego argumentu x mniejsze od odpowiednich wartosci funkcji gx=(1-m)x+3?
http://www.zadania.info/8623973
Dla jakich wartosci parametru m funkcja
fx=
{(m-1)x+m dla x<1
{x^2+(m-2)x+4-2m dla x>= 1 przyjmuje tylko dodatnie wartosci?
http://www.zadania.info/3639895
Wyznacz wszystkie wartosci x, dla ktorych nierownosc (m^2-1)x^2 +2(m-1)x+2>0 jest prawdziwa dla kazdego m nalezacego do R.
http://www.zadania.info/9635461
coli
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 04 sie 2008, 08:46

Post autor: coli »

bardzo dziekuje
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ja też dziękuję, kolega mnie ubiegł...:)
ODPOWIEDZ