funkcja kwadratowa, wzory Viete'a

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja kwadratowa, wzory Viete'a

Post autor: anetka10 »

Czy wzory viete'a sa jeszcze na maturze rozszerzonej 2009, czy moze je usunieto?
Jezeli sa na tej maturze, to prosze o rozwiazanie tych zadan, dziekuje.

Nie obliczajac pierwiastkow rownania x^2-5x-3=0, oblicz sume odwrotnosci czwartych potęg jego pierwiastkow.

Liczby p i q sa pierwiastkami rownania x^2 +20x-19=0, Nie obliczajac pierwiastkow tego rownania, oblicz wartosc wyrazenia a) p^2+ q^2+2(pq+p+q) b) 1/p+1 + 1/q+1 c) q-9/p+3 + p-9/q+3

Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^2-mx+m^2-2m+1=0 ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste, ktorych suma jest o jeden wieksza od ich iloczynu? Wyszło mi m=2 lub m=1, a w odpowiedziach jest m=1, dlaczego?

Dla jakich wartosci parametru a rownanie 2ax^2- (a+2)x+1=0 ma dwa pierwiastki, ktorych suma jest liczba z przedziału <-1;1>?

Dane jest rownanie (2m+1)x^2 - (m+3)x+2m+1=0 z niewiadoma x. Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych suma odwrotnosci roznych pierwiastkow danego rownania jest wieksza od 1.

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x^2+mx+m=0 ma takie dwa pierwiastki, ze suma ich kwadratow jest mniejsza od 15.

Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^2+3x- m-2/m-3 =0 ma pierwiastki rzeczywiste? Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorej suma szescianow pierwiastkow tego rownania jest rowna -9.

Wyznacz te wartosci parametru a, dla ktorych rozne pierwiastki x1, x2 rownania x^2-3x-a+1=0 spełniaja warunek 3x1-2x2=4

Punkt (p,q) nalezy do zbioru A wtedy i tylko wtedy, gdy rownanie x^2-2px+q=0 ma dwa rozne rozwiazania x1, x2 takie, ze x1^2+x2^2=2. Zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior A.

Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx^2-(m-3)x+1=0 ma rozne pierwiastki x1 i x2 spelniajace warunek wb x1 wb + wb x2 wb <= 1 (wb-wartosc bezwzgledna)

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie (2m^2+m-1)x^2 +(5-m)x-6=0 ma dwa rozne pierwiastki tego samego znaku.

Dla jakich wartosci parametru k rownanie x^2-2x - k-5/k+3 =0 ma takie dwa pierwiastki jednakowych znakow, ktorych suma kwadratow jest nie mniejsza od 3?

Dla jakich wartosci parametru k rownanie (k-2)x^2- (k+1)x-k=0 ma tylko ujemne rozwiazania?


Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx^2 +(m-3)x-m+2=0 ma co najmniej jedno dodatnie rozwiazanie



Bardzo dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 lip 2008, 09:21 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Czy wzory viete'a sa jeszcze na maturze rozszerzonej 2009, czy moze je usunieto?
Jezeli sa na tej maturze, to prosze o rozwiazanie tych zadan, dziekuje.
Są na poziomie rozszerzonym.
Nie obliczajac pierwiastkow rownania x^2-5x-3=0, oblicz sume odwrotnosci czwartych potęg jego pierwiastkow.
http://www.zadania.info/8185722
Liczby p i q sa pierwiastkami rownania x^2 +20x-19=0, Nie obliczajac pierwiastkow tego rownania, oblicz wartosc wyrazenia a) p^2+ q^2+2(pq+p+q) b) 1/p+1 + 1/q+1 c) q-9/p+3 + p-9/q+3
http://www.zadania.info/9722650
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^2-mx+m^2-2m+1=0 ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste, ktorych suma jest o jeden wieksza od ich iloczynu? Wyszło mi m=2 lub m=1, a w odpowiedziach jest m=1, dlaczego?
http://www.zadania.info/2148088
Dla jakich wartosci parametru a rownanie 2ax^2- (a+2)x+1=0 ma dwa pierwiastki, ktorych suma jest liczba z przedziału <-1;1>?
http://www.zadania.info/5017857
Dane jest rownanie (2m+1)x^2 - (m+3)x+2m+1=0 z niewiadoma x. Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych suma odwrotnosci roznych pierwiastkow danego rownania jest wieksza od 1.
http://www.zadania.info/5127525
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x^2+mx+m=0 ma takie dwa pierwiastki, ze suma ich kwadratow jest mniejsza od 15.
http://www.zadania.info/2705247
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^2+3x- m-2/m-3 =0 ma pierwiastki rzeczywiste? Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorej suma szescianow pierwiastkow tego rownania jest rowna -9.
http://www.zadania.info/2018969
Wyznacz te wartosci parametru a, dla ktorych rozne pierwiastki x1, x2 rownania x^2-3x-a+1=0 spełniaja warunek 3x1-2x2=4
http://www.zadania.info/796789
Punkt (p,q) nalezy do zbioru A wtedy i tylko wtedy, gdy rownanie x^2-2px+q=0 ma dwa rozne rozwiazania x1, x2 takie, ze x1^2+x2^2=2. Zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior A.
http://www.zadania.info/1764493
Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx^2-(m-3)x+1=0 ma rozne pierwiastki x1 i x2 spelniajace warunek wb x1 wb + wb x2 wb <= 1 (wb-wartosc bezwzgledna)
http://www.zadania.info/7775983
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie (2m^2+m-1)x^2 +(5-m)x-6=0 ma dwa rozne pierwiastki tego samego znaku.
http://www.zadania.info/4483831
Dla jakich wartosci parametru k rownanie x^2-2x - k-5/k+3 =0 ma takie dwa pierwiastki jednakowych znakow, ktorych suma kwadratow jest nie mniejsza od 3?
http://www.zadania.info/871718
Dla jakich wartosci parametru k rownanie (k-2)x^2- (k+1)x-k=0 ma tylko ujemne rozwiazania?
http://www.zadania.info/9531902
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx^2 +(m-3)x-m+2=0 ma co najmniej jedno dodatnie rozwiazanie
http://www.zadania.info/7444001
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ