funkcja kwadratowa, wlasnosci, zadania trudne...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja kwadratowa, wlasnosci, zadania trudne...

Post autor: anetka10 »

193. punkty A=(-2,6) i B=(8,16) naleza do wykresu funkcji fx= ax^2+bx+c. Funkcja f ma dwa miejsca zerowe, a wierzcholek paraboli bedacej jej wykresem nalezy do prostej y=-2x+2. znajdz wzor tej funkcji.
204. funkcja f okreslona jest wzorem fx=(3m-5)x^2 -(2m-1)x+0,25(3m-5). wyznacz te wartosci parametru m nalezacego do R, dla ktorych najmniejsza wartosc funkcji f jest liczba dodatnia.
215. znajdz wszystkie wartosci m, dla ktorych funkcja fx= (m^2-1)x^2 +2(m-1)x +2 przyjmuje wartosc dodatnia dla kazdej liczby rzeczywistej x.
226. wyznacz wszystkie calkowite wartosci k, dla ktorych funkcja fx= (k^2-k-2/k-4)x^2 -(k-2)x +k-4 osiaga minimum i ma dwa miejsca zerowe.
237 wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych funkcja fx=(m^2-1)x^2 -2mx +4m +5 jest rosnaca w przedziale (-niesk;1) i malejaca w przedziale (1; +niesk)
248 Wykaż, ze jezeli funkcje fx=x^2 +px+q i gx=x^2+qx+p, gdzie p jest rozne od q, maja wspolne miejsce zerowe, to p+q=-1.

Okresl liczbe pierwiastkow rownania (k^2-1)x^2 - (k+1)x-0,5=0 w zaleznosci od wartosci parametru k.

Dane jest rownanie (m-1)x^2 +m * pierwiastek z 7 koniepierwiastka * x + m^2 +m +1=0 z niewiadoma x. Sporzadz wykres funkcji m->f(m), gdzie f(m) oznacza liczbe pierwiastkow danego rownania.

Rozwiaz rownanie wb x^2-4x wb= 6- wb x wb . (wb- wartosc bezwzgledna)

Wyznacz liczbe rozwiazan rownania wb x^2 +3x wb +1 = k w zaleznosci od parametru k.

Dla jakich wartosci parametru m rownanie wb x^2 - 9 wb + wb x^2 -16 wb = m ma dokladnie dwa rozne pierwiastki.

Wykaz, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c rownanie x^2+ (a+b)x +ab -c^2=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie. Kiedy rownanie ma dokladnie jedno rozwiazanie?

Wykaz, ze jezeli miedzy wspolczynnikamiu trojmianow x^2+px+q i x^2+mx+n zachodzi zwiazek mp=2(n+q), to przynajmniej jedno z rownan x^2+px+q=0 i x^2+mx+n=0 ma rozwiazanie


Funkcja f okreslona jest wzorem fx= x^2+2x+c:
-wyznacz te wartosci wspolczynnika c, dla ktorych wierzcholek paraboli, bedacej wykresem funkcji f, nalezy do paraboli o rownaniu y=2x^2-7x+1





Bardzo dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:193. punkty A=(-2,6) i B=(8,16) naleza do wykresu funkcji fx= ax^2+bx+c. Funkcja f ma dwa miejsca zerowe, a wierzcholek paraboli bedacej jej wykresem nalezy do prostej y=-2x+2. znajdz wzor tej funkcji.
http://www.zadania.info/1524461
204. funkcja f okreslona jest wzorem fx=(3m-5)x^2 -(2m-1)x+0,25(3m-5). wyznacz te wartosci parametru m nalezacego do R, dla ktorych najmniejsza wartosc funkcji f jest liczba dodatnia.
http://www.zadania.info/3929382
215. znajdz wszystkie wartosci m, dla ktorych funkcja fx= (m^2-1)x^2 +2(m-1)x +2 przyjmuje wartosc dodatnia dla kazdej liczby rzeczywistej x.
http://www.zadania.info/3214710
226. wyznacz wszystkie calkowite wartosci k, dla ktorych funkcja fx= (k^2-k-2/k-4)x^2 -(k-2)x +k-4 osiaga minimum i ma dwa miejsca zerowe.
http://www.zadania.info/945461
237 wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych funkcja fx=(m^2-1)x^2 -2mx +4m +5 jest rosnaca w przedziale (-niesk;1) i malejaca w przedziale (1; +niesk)
http://www.zadania.info/5638791
248 Wykaż, ze jezeli funkcje fx=x^2 +px+q i gx=x^2+qx+p, gdzie p jest rozne od q, maja wspolne miejsce zerowe, to p+q=-1.
http://www.zadania.info/5338490
Okresl liczbe pierwiastkow rownania (k^2-1)x^2 - (k+1)x-0,5=0 w zaleznosci od wartosci parametru k.
http://www.zadania.info/8880295
Dane jest rownanie (m-1)x^2 +m * pierwiastek z 7 koniepierwiastka * x + m^2 +m +1=0 z niewiadoma x. Sporzadz wykres funkcji m->f(m), gdzie f(m) oznacza liczbe pierwiastkow danego rownania.
http://www.zadania.info/1791104
Rozwiaz rownanie wb x^2-4x wb= 6- wb x wb . (wb- wartosc bezwzgledna)
http://www.zadania.info/3004505
Wyznacz liczbe rozwiazan rownania wb x^2 +3x wb +1 = k w zaleznosci od parametru k.
http://www.zadania.info/466613
Dla jakich wartosci parametru m rownanie wb x^2 - 9 wb + wb x^2 -16 wb = m ma dokladnie dwa rozne pierwiastki.
http://www.zadania.info/2477760
Wykaz, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c rownanie x^2+ (a+b)x +ab -c^2=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie. Kiedy rownanie ma dokladnie jedno rozwiazanie?
http://www.zadania.info/8090614
Wykaz, ze jezeli miedzy wspolczynnikamiu trojmianow x^2+px+q i x^2+mx+n zachodzi zwiazek mp=2(n+q), to przynajmniej jedno z rownan x^2+px+q=0 i x^2+mx+n=0 ma rozwiazanie
http://www.zadania.info/5827435
Funkcja f okreslona jest wzorem fx= x^2+2x+c:
-wyznacz te wartosci wspolczynnika c, dla ktorych wierzcholek paraboli, bedacej wykresem funkcji f, nalezy do paraboli o rownaniu y=2x^2-7x+1
http://www.zadania.info/3660162
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ