funkcja liniowa, 3 teoretycznie proste i 3 trudne ...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja liniowa, 3 teoretycznie proste i 3 trudne ...

Post autor: anetka10 »

136. Oblicz wspolrzedne punktow przeciecia wykresow funkcji f i funkcji g. gx= x^2-5x+8; fx=3x-4.

141. znajdz wszystkie funkcje liniowe okreslone w zbiorze <-4;2>, ktorych zbiorem wartosci jest przedzial <-2;10>

153. funkcja f jest liniowa. Zbiorem rozwiązań nierównosci fx>8 jest przedzial (-niesk;-1) a zbiorem rozwiazan nierownosci fx<= -2 jest przedzial <4;+niesk). znajdz wzor funkcji f.

161. Naszkicuj wykres funkcji fx= pierwiastek z 4-4x+x^2 koniecpierwiastka - 2* pierwiastek z x^2+2x+1 koniec pierwiastka. Korzystajac z wykresu funkcji f okresl liczbe rozwiazan rownania fx=-2x+b w zaleznosci od wartosci parametru b.

164. Niech P=(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji fx=-x+2.
a) wyraz sume odleglosci punktu P od osi ukladu wspolrzednych jako funkcje zmiennej a i naszkicuj wykres tej funkcji.
b) znajdz wspolrzedne takiego punktu nalezacego do wykresu funkcji f, ktorego suma odleglosci od osi ukladu wspolrzednych jest rowna 16.


171. Proste k i l okreslone rownaniami y=2x-1 i y=0,5x+2. Prosta y=t przecina proste k i l odpowiednio w punktach A i B.
a) dlugosc odcinka AB wyraź jako funkcje zmiennej t.
b) wyznacz takie punkty A i B, aby dlugosc odcinka AB była rowna 3.
Rysunek do zadania: dwie osie ukladu wspolrzednych, prosta k i l, prosta y=t rownolegla do osi X przechodzaca przez mniej wiecej punkt (0,4) - (nie jest on zaznaczony na rysunku).


dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:136. Oblicz wspolrzedne punktow przeciecia wykresow funkcji f i funkcji g. gx= x^2-5x+8; fx=3x-4.
http://www.zadania.info/6302403
141. znajdz wszystkie funkcje liniowe okreslone w zbiorze <-4;2>, ktorych zbiorem wartosci jest przedzial <-2;10>
http://www.zadania.info/4657553
153. funkcja f jest liniowa. Zbiorem rozwiązań nierównosci fx>8 jest przedzial (-niesk;-1) a zbiorem rozwiazan nierownosci fx<= -2 jest przedzial <4;+niesk). znajdz wzor funkcji f.
http://www.zadania.info/4968105
161. Naszkicuj wykres funkcji fx= pierwiastek z 4-4x+x^2 koniecpierwiastka - 2* pierwiastek z x^2+2x+1 koniec pierwiastka. Korzystajac z wykresu funkcji f okresl liczbe rozwiazan rownania fx=-2x+b w zaleznosci od wartosci parametru b.
http://www.zadania.info/3424936
164. Niech P=(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji fx=-x+2.
a) wyraz sume odleglosci punktu P od osi ukladu wspolrzednych jako funkcje zmiennej a i naszkicuj wykres tej funkcji.
b) znajdz wspolrzedne takiego punktu nalezacego do wykresu funkcji f, ktorego suma odleglosci od osi ukladu wspolrzednych jest rowna 16.
http://www.zadania.info/662919
171. Proste k i l okreslone rownaniami y=2x-1 i y=0,5x+2. Prosta y=t przecina proste k i l odpowiednio w punktach A i B.
a) dlugosc odcinka AB wyraź jako funkcje zmiennej t.
b) wyznacz takie punkty A i B, aby dlugosc odcinka AB była rowna 3.
Rysunek do zadania: dwie osie ukladu wspolrzednych, prosta k i l, prosta y=t rownolegla do osi X przechodzaca przez mniej wiecej punkt (0,4) - (nie jest on zaznaczony na rysunku).
http://www.zadania.info/4367775
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ