funkcja liniowa - zadania maturalne; dziekuje za p...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja liniowa - zadania maturalne; dziekuje za p...

Post autor: anetka10 »

Poprosze o rozwiazanie:

4.22 Okresl liczbe rozwiazan ukladu rownan mx+y=1 i x+my=1 w zaleznosci od wartosci parametru m. Dla tych wartosci m, dla ktorych istnieja rozwiazania, rozwiaz ten uklad.

4.24. Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rozwiazaniem ukladu rownan 2x+y=m i x+3y=2 jest para liczb:
a) dodatnich
b) roznych znakow.

105. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spelniajace nierownosc (x-5)^2 + (x-p3)(p3+x)>= (2x+14)(x-7). Nie musi Pan rozwiazywac, mam tylko pytanie: Czy tutaj chodzi by po kolei podstawiac liczby pierwsze az warunek nie zostanie spelniony?


Zadanie. Rozwiaz rownanie xpierwiastkow z 5= x+2


109. Rozwiaz rownanie pierwiastek z 4x^2 +20x+25 koniec pierw +3x+8=0. Mi wyszlo x= -3 i x= -13/5. W odpowiedziach jest samo -3. Ktora wersja jest poprawna?

111. rozwiaz nierownosc wb x wb + pierwiastek x^2-2x+1 koniec pierwiastka <= 2-x. Mi wyszlo x nalezy <-3;1>, a w odpowiedziach jest <-1;1> Ktora wersja jest poprawna?


112. Dla jakich wartosci parametru a rownanie wb x-1 wb = a^2-4a-1 ma dwa dodatnie pierwiastki?

Dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:4.22 Okresl liczbe rozwiazan ukladu rownan mx+y=1 i x+my=1 w zaleznosci od wartosci parametru m. Dla tych wartosci m, dla ktorych istnieja rozwiazania, rozwiaz ten uklad.
http://www.zadania.info/2952877
4.24. Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rozwiazaniem ukladu rownan 2x+y=m i x+3y=2 jest para liczb:
a) dodatnich
b) roznych znakow.
http://www.zadania.info/958413
105. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spelniajace nierownosc (x-5)^2 + (x-p3)(p3+x)>= (2x+14)(x-7). Nie musi Pan rozwiazywac, mam tylko pytanie: Czy tutaj chodzi by po kolei podstawiac liczby pierwsze az warunek nie zostanie spelniony?
http://www.zadania.info/2530932
Zadanie. Rozwiaz rownanie xpierwiastkow z 5= x+2
http://www.zadania.info/6418819
109. Rozwiaz rownanie pierwiastek z 4x^2 +20x+25 koniec pierw +3x+8=0. Mi wyszlo x= -3 i x= -13/5. W odpowiedziach jest samo -3. Ktora wersja jest poprawna?
http://www.zadania.info/6008108
111. rozwiaz nierownosc wb x wb + pierwiastek x^2-2x+1 koniec pierwiastka <= 2-x. Mi wyszlo x nalezy <-3;1>, a w odpowiedziach jest <-1;1> Ktora wersja jest poprawna?
http://www.zadania.info/8348282
112. Dla jakich wartosci parametru a rownanie wb x-1 wb = a^2-4a-1 ma dwa dodatnie pierwiastki?
http://www.zadania.info/9877787
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziękuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ