funkcja liniowa, dzieki za pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja liniowa, dzieki za pomoc

Post autor: anetka10 »

Rozpoczynam powtorke z funkcji liniowej, oto zadania z ktorymi mialam problem, dzieki za pomoc

( wb - to oznacza wartosc bezwzgledna)


4.2 naszkicuj wykres funkcji:
fx= wb x-1 wb +x;
fx= wb x-1 wb + wb x wb;
fx= pierwiastek z x^2 -2x+1 koniec pierwiastka - wb x wb

4.4 znajdz wzor funkcji liniowej, wiedzac ze:
- jej wykres jest nachylony do osi OX pod katem 60 stopni i przechodzi przez punkt D =(1,3)
- f nie przyjmuje wartosci dodatnich i f(22)= -3

4.13 jezeli do liczby dwucyfrowej dodamy cyfre jednosci, to otrzymamy 38. Jezeli w tej liczbie przestawimy cyfry i od otrzymanej liczby odejmiemy sume jej cyfr, to otrzymamy 36. znajdz te liczbe.

Zadanie wydaje sie banalne, ale ma wyjsc 34, a mi wychodzi inaczej, oto moj uklad:
10x+2y=38
2x+9y=36

4.15
rozwiaz rownanie wb wb x-3 wb -2 wb =1
pierwiastek z x^2-2x+1 koniec pierwiastka +2x -5 =0

4.17 Dla jakich wartosci parametru m rownanie wb x-2 wb = 2m +1 ma:
a) jedno rozwiazanie
b) dwa rozwiazania

4.18 Okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a. Dla tych wartosci parametru a, dla ktorych istnieja rozwiazania, podaj je.
a) 2x+3=3x-5a
b) 2x-a^2=a+ax-6


4.19 Okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a i b. Dla tych wartosci parametru a i b , dla ktorych istnieja rozwiazania, podaj je.
a) ax-3 = x+b

4.20 znajdz te wartosc parametru k, dla ktorej zbiorem rozwiazan nierownosci kx+9>2(x+k) jest przedzial (- niesk; 3)


BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:4.2 naszkicuj wykres funkcji:
fx= wb x-1 wb +x;
fx= wb x-1 wb + wb x wb;
fx= pierwiastek z x^2 -2x+1 koniec pierwiastka - wb x wb
http://www.zadania.info/4448547
http://www.zadania.info/5945389
http://www.zadania.info/8207382
4.4 znajdz wzor funkcji liniowej, wiedzac ze:
- jej wykres jest nachylony do osi OX pod katem 60 stopni i przechodzi przez punkt D =(1,3)
- f nie przyjmuje wartosci dodatnich i f(22)= -3
http://www.zadania.info/9535254
http://www.zadania.info/9010148
4.13 jezeli do liczby dwucyfrowej dodamy cyfre jednosci, to otrzymamy 38. Jezeli w tej liczbie przestawimy cyfry i od otrzymanej liczby odejmiemy sume jej cyfr, to otrzymamy 36. znajdz te liczbe.
http://www.zadania.info/5974826
4.15
rozwiaz rownanie wb wb x-3 wb -2 wb =1
pierwiastek z x^2-2x+1 koniec pierwiastka +2x -5 =0
http://www.zadania.info/3459015
http://www.zadania.info/5219902
4.17 Dla jakich wartosci parametru m rownanie wb x-2 wb = 2m +1 ma:
a) jedno rozwiazanie
b) dwa rozwiazania
http://www.zadania.info/171705
4.18 Okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a. Dla tych wartosci parametru a, dla ktorych istnieja rozwiazania, podaj je.
a) 2x+3=3x-5a
b) 2x-a^2=a+ax-6
http://www.zadania.info/2556173
http://www.zadania.info/5678474
4.19 Okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a i b. Dla tych wartosci parametru a i b , dla ktorych istnieja rozwiazania, podaj je.
a) ax-3 = x+b
http://www.zadania.info/5910511
4.20 znajdz te wartosc parametru k, dla ktorej zbiorem rozwiazan nierownosci kx+9>2(x+k) jest przedzial (- niesk; 3)
http://www.zadania.info/6313475
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

bardzo dziekuje za rozwiazanie
ODPOWIEDZ