funkcja 2 krotkie zadania, poziom rozszerzony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja 2 krotkie zadania, poziom rozszerzony

Post autor: anetka10 »

1) wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)= pierwiastek 4-x koniecpierw - 2 pierwiastki z x

2) Wykaż, ze jezeli funkcje g i h sa okreslone w tym samym zbiorze i sa rosnace, to funkcja okreslona wzorem f(x)=g(x)+h(x) jest rosnaca.

Czy moje rozwiazanie jest dobre? oto one:
np. gx=x+1 np. hx=x+2 Dziedzina g i h - rzeczywiste; obie sa rosnace - czyli spelniaja warunki zadania. f(x)= 2x+3 D=R dla 1 - 5, dla 2 - 7 - funkcja jest rosnaca

co nalezalo wykazac


Ile dostalabym za to punktow na maturze? Czy zadania na dowodzenie mozna rozwiazywac na przykladzie?


dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:1) wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)= pierwiastek 4-x koniecpierw - 2 pierwiastki z x
http://www.zadania.info/8369637
2) Wykaż, ze jezeli funkcje g i h sa okreslone w tym samym zbiorze i sa rosnace, to funkcja okreslona wzorem f(x)=g(x)+h(x) jest rosnaca.
http://www.zadania.info/1025920
Czy moje rozwiazanie jest dobre? oto one:
np. gx=x+1 np. hx=x+2 Dziedzina g i h - rzeczywiste; obie sa rosnace - czyli spelniaja warunki zadania. f(x)= 2x+3 D=R dla 1 - 5, dla 2 - 7 - funkcja jest rosnaca
co nalezalo wykazac
Ile dostalabym za to punktow na maturze?
Równo 0 punktów.
Czy zadania na dowodzenie mozna rozwiazywac na przykladzie?
Nie, jeżeli w poleceniu jest udowodnij, to nie można tego robić na przykładzie - warto natomiast zrobić to dla siebie na przykładzie, żeby skapować o co w ogóle chodzi. Ale do zadania 'udowdnij' musi być uzasadnienie, a nie przykład.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje za rozwiazanie
ODPOWIEDZ