funkcje, zadanie plus pytania. dziekuje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcje, zadanie plus pytania. dziekuje

Post autor: anetka10 »

Poprosze o rozwiazanie

Funkcja f okreslon wzorem fx=4x^4- 4x^3 - 9x^2+x+2
- znajdz punkt przeciecia wykresu funkcji f z osia OY
- znajdz o ile istnieja punkty przeciecia funkcji z osia OX
-wyznacz te argumenty, dla ktorych funkcja f i funkcja g(x) = 7x^2 - 15x+2 przyjmują tę samą wartosc.

Pytania:
1) Jezeli mamy na wykresie dwie funkcje (f i g) to w ktorym miejscu nalezy szukac i dlaczego:
a) argumentow x, dla ktorych f(x)*g(x)=0
b) argumentow x , dla ktorych f(x)*g(x) <0

2) jezeli mamy wykres funkcji, to aby otrzymac -fx - symetria OX
f-x - symetria OY
-f-x symetria (0,0) - czyli (symetria OX i OY)

jezeli mamy wzor funkcji np. x^2 + x + 1
symetria OY x^2 -x +1 ( zmieniamy tylko x?; x^2 znak dodatni bo x jest do kwadratu - prawda??)
symetria OX -x^2-x-1 (zmieniamy zawsze wszystko?)
symetria wzgledem punktu (0,0) (jak wykonac takie przeksztalcenie wzoru??)

Dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Poprosze o rozwiazanie

Funkcja f okreslon wzorem fx=4x^4- 4x^3 - 9x^2+x+2
- znajdz punkt przeciecia wykresu funkcji f z osia OY
- znajdz o ile istnieja punkty przeciecia funkcji z osia OX
-wyznacz te argumenty, dla ktorych funkcja f i funkcja g(x) = 7x^2 - 15x+2 przyjmują tę samą wartosc.
http://www.zadania.info/507173
Pytania:
1) Jezeli mamy na wykresie dwie funkcje (f i g) to w ktorym miejscu nalezy szukac i dlaczego:
a) argumentow x, dla ktorych f(x)*g(x)=0
b) argumentow x , dla ktorych f(x)*g(x) <0
a) iloczyn jest =0 tam gdzie którykolwiek ze składników jest zero, czyli są to miejsca zerowe f i g (razem).
b) jeżeli iloczyn ma być ujemny, to składniki muszą być różnych znaków. Patrzysz więc dla jakich x, f>0 i g<0 lub na odwrót.
2) jezeli mamy wykres funkcji, to aby otrzymac -fx - symetria OX
f-x - symetria OY
-f-x symetria (0,0) - czyli (symetria OX i OY)

jezeli mamy wzor funkcji np. x^2 + x + 1
symetria OY x^2 -x +1 ( zmieniamy tylko x?; x^2 znak dodatni bo x jest do kwadratu - prawda??)
symetria OX -x^2-x-1 (zmieniamy zawsze wszystko?)
symetria wzgledem punktu (0,0) (jak wykonac takie przeksztalcenie wzoru??)
http://www.zadania.info/3282992
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Dziekuje za pomoc
ODPOWIEDZ