1) dana jest funkcja f(x)= -0,5 (x-p)^2 - 2p, gdzie p nalezy do R f:R->R. Wówczas (wybierz prawdziwe zdania):
a) funkcja osiaga najwieksza wartosc rowna 4p,
b) funkcja ma dwa rozne miejsca zerowe dla kazdego p<0,
c) wierzcholek paraboli nalezy do prostej o rownaniu y=-2x,
d) p nalezy do R dla kazdej wartosci parametru p.
2) dla jakich k zbior Ak iloczyn B jest zbiorem jednoelementowym:
Ak = { x nalezy do R; y<= -x^2 +k}
B = {x nalezy do R: x^2 -y -1 <=0}
3) Dla jakich m rownanie ma jedno rozwiazanie
(m-2)x^2 -mx +3=0
funkcja kwadratowa, 3 zadania, matura rozszerzona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
funkcja kwadratowa, 3 zadania, matura rozszerzona
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 13:23 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: