Rozwiąż równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bialkin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 22 lut 2011, 15:03
Płeć:

Rozwiąż równania

Post autor: bialkin »

a) \(sin^2x-8sinxcosx+7cos^2x=0\)
b) \(cos^2x-3sinxcosx+1=0\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.
\(\sin ^2 x -8\sin x \cos x +7\cos ^2 x =0 \\
tg^2 x -8 tg x +7=0, \ \cos x \neq 0\\
(tg x -7)(tg x-1)=0\\
tg x =7 \ \vee \ tg x =1\\
x= arc tg 7+k\pi \ \vee \ x=\frac{\pi}{4} +k \pi, \ k\in C\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(cos^2x-3sinx cosx+1=0\\cos^2x-3sinx cosx+sin^2x+cos^2x=0\\2cos^2x-2sinx cosx-sinx cosx+sin^2x=0\\2cosx(cosx-sinx)-sinx(cosx-sinx)=0\\(cosx-sinx)(2cosx-sinx)=0\\cosx-sinx=0\ \vee\ 2cosx-sinx=0\\cosx=sinx\ \vee\ sinx=2cosx\)


\(cosx=sinx\\x=\frac{\pi}{4}+k\pi\)

\(sinx=2cosx\\(2cosx)^2+cos^2x=1\\5cos^2x=1\\cos^2x=\frac{1}{5}\\cosx=\frac{\sqrt{5}}{5}\ \vee\ cosx=-\frac{\sqrt{5}}{5}\\x=arc cos(\frac{\sqrt{5}}{5})+k\pi\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Re:

Post autor: domino21 »

irena pisze:a)
\(sin^2x-8sinx cosx+7cos^2x=0\\7cos^2x-7sin^2x+8sin^2x+8sinx cosx=0\)
irena, tutaj zmieniłaś znak, co w konsekwencji da i tak mój wynik :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Dzięki - wyrzuciłam swój post. :D
ASYSTURA0
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 gru 2017, 21:05

Re:

Post autor: ASYSTURA0 »

domino21 pisze:a.
\(\sin ^2 x -8\sin x \cos x +7\cos ^2 x =0 \\
tg^2 x -8 tg x +7=0, \ \cos x \neq 0\\
(tg x -7)(tg x-1)=0\\
tg x =7 \ \vee \ tg x =1\\
x= arc tg 7+k\pi \ \vee \ x=\frac{\pi}{4} +k \pi, \ k\in C\)
ODPOWIEDZ